Cześć, dziś zapraszam Was na szybkie i pyszne ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką bez pieczenia. Smakuje po prostu obłędnie.
Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zapraszam po prostu musicie spróbować. Składa się z biszkoptów, masy kawowej z serków, masła oraz mleka w proszku i galaretki.Pięknie wygląda i jest na prawdę rewelacyjne w smaku. Sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam
Zapraszam na film z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI:
*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
*szklanka u mnie to zawsze 250ml*
-2 szkl mleka w proszku
-800-900g serka homogenizowanego waniliowego
-250g masła lub margaryny
-1/2 szkl cukru
-2 paczki biszkoptów okrągłych ok 350g
-1 żółtko
-3 galaretki pomarańczowe
-2 łyżki żelatyny
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przed przygotowaniem ciasta masło oraz serki wyciągamy z lodówki by nabrały temp pokojowej.
1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy. Blaszkę smarujemy tłuszczem.
W galaretce maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki.
W galaretce maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki.
Następnie przechodzimy do przygotowania masy serowej.
Do miseczki dajemy żelatynę oraz kawę, zalewamy 125ml gorącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy.
Masło ucieramy z żółtkiem oraz z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serki-trochę serka-miksujemy, znów dodajemy trochę serka i znów miksujemy.
Następnie do powstałej masy dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzona żelatynę z kawą. Nie miksujemy długo-tylko do połączenia.
Powstała masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na pół godziny tak by masa zaczęła tężeć. Następnie układamy na masę warstwę biszkoptów też maczając je w galaretce. Ciasto wstawiamy do lodówki.
2 pozostałe galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce cała noc by wszystko się stężało i smaki przegryzły. I gotowe.
Ciasto pięknie się kroi, jest stabilne, pięknie wygląda a jego smak jest na prawdę wspaniały. To jedno z moich TOP ciast-po prostu musicie spróbować.
dodałbym do masy serowej rodzynki kawałki banana albo pokrojoną w równą kostkę galaretkę
OdpowiedzUsuńnie ma takiej potrzeby, zepsuje to smak ciasta
Usuńsurowe żółtko o nie !!!
OdpowiedzUsuńjedno na całe ciasto...kogel mogel też pani je surowy...można żółtka nie dawać...
UsuńA ja ubijamy na parze 6 jajek z cukrem stopniowo pierw białka potem żółtka i jest baja. Tylko daje całe mleko w proszku . I jest pyszne .
UsuńDzień dobry czy można pominąć kawę w przepisie ?
OdpowiedzUsuńMożna, ale kawa nie jest bardzo wyczuwalna, tylko subtelnie. Można dać np łyzkę, albo zastąpić cappuccino. Kawa bardzo tu pasuje i super podbija smak ciasta.
UsuńFajne ciacho z nutką kawy, lubię takie nawet bardzo. :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcę zrobić ciasto w okrąglej formie o średnicy 25cm to jak wtedy ze składnikami?
OdpowiedzUsuńProszę o podanie top listy najlepszych ciast!
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, ale chciałam zapytać czy mleko w proszku to chodzi o to tzw. niebieskie?
OdpowiedzUsuń