.

.

sobota, 19 marca 2022

Ciasto kawowe bez pieczenia-po prostu obłędne +FILM

 Cześć, dziś zapraszam Was na szybkie i pyszne ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką bez pieczenia. Smakuje po prostu obłędnie.

Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zapraszam po prostu musicie spróbować. Składa się z biszkoptów, masy kawowej z serków, masła oraz mleka w proszku i galaretki.







Pięknie wygląda i jest na prawdę rewelacyjne w smaku. Sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam

Zapraszam na film z jego przygotowaniem




SKŁADNIKI: *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm *szklanka u mnie to zawsze 250ml* -2 szkl mleka w proszku -800-900g serka homogenizowanego waniliowego -250g masła lub margaryny -1/2 szkl cukru -2 paczki biszkoptów okrągłych ok 350g -1 żółtko -3 galaretki pomarańczowe -2 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy rozpuszczalnej


Przed przygotowaniem ciasta masło oraz serki wyciągamy z lodówki by nabrały temp pokojowej.
1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy. Blaszkę smarujemy tłuszczem.
W galaretce maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki.





Następnie przechodzimy do przygotowania masy serowej.
Do miseczki dajemy żelatynę oraz kawę, zalewamy 125ml gorącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy.



Masło ucieramy z żółtkiem oraz z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serki-trochę serka-miksujemy, znów dodajemy trochę serka i znów miksujemy.
Następnie do powstałej masy dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzona żelatynę z kawą. Nie miksujemy długo-tylko do połączenia. 



 Powstała masę wylewamy na  biszkopty i wstawiamy do lodówki na pół godziny tak by masa zaczęła tężeć. Następnie układamy na masę warstwę biszkoptów też maczając je w galaretce. Ciasto wstawiamy do lodówki. 





2 pozostałe galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. 



Ciasto powinno poleżeć w lodówce cała noc by wszystko się stężało i smaki przegryzły. I  gotowe. 



















Ciasto pięknie się kroi, jest stabilne, pięknie wygląda a jego smak jest na prawdę wspaniały. To jedno z moich TOP ciast-po prostu musicie spróbować. 



11 komentarzy:

  1. dodałbym do masy serowej rodzynki kawałki banana albo pokrojoną w równą kostkę galaretkę

    OdpowiedzUsuń
  2. surowe żółtko o nie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedno na całe ciasto...kogel mogel też pani je surowy...można żółtka nie dawać...

      Usuń
    2. A ja ubijamy na parze 6 jajek z cukrem stopniowo pierw białka potem żółtka i jest baja. Tylko daje całe mleko w proszku . I jest pyszne .

      Usuń
  3. Dzień dobry czy można pominąć kawę w przepisie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale kawa nie jest bardzo wyczuwalna, tylko subtelnie. Można dać np łyzkę, albo zastąpić cappuccino. Kawa bardzo tu pasuje i super podbija smak ciasta.

      Usuń
  4. Fajne ciacho z nutką kawy, lubię takie nawet bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli chcę zrobić ciasto w okrąglej formie o średnicy 25cm to jak wtedy ze składnikami?

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę o podanie top listy najlepszych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ciasto, ale chciałam zapytać czy mleko w proszku to chodzi o to tzw. niebieskie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko