Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Sezon na maliny zaczął się już na dobre, więc przedstawiam Wam ciasto Śmietankowe z malinami. Składa się z biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym, bitej śmietanki oraz galaretki z malinami.
Ciasto jest leciutkie, orzeźwiające, pięknie i elegancko wygląda. Polecam gorąco
Zapraszam też na film na moim kanale YouTube
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm*
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
BISZKOPT
-6 jajek
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO
-1,5 słoiczka kwaśnego dżemu porzeczkowego
-750ml śmietanki 36%
-0,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
-2 łyżki żelatyny
-2 galaretki malinowe
-750ml wrzątku
-500g malin
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wciąż miksując dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 2 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody-nie będzie z tym problemu bo biszkopt pięknie wyrasta i jest wysoki.
Pierwszy spód biszkoptu dajemy na dno blaszki i smarujemy dżemem porzeczkowym
Następnie w miseczce rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, na koniec wciąż miksując wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
Połowę śmietanki wykładamy na dżem, wyrównujemy i kładziemy na niej drugi spód biszkoptowy. Smarujemy go dżemem porzeczkowym i na niego dajemy resztę śmietanki
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Do miski wsypujemy 2 galaretki malinowe i zalewamy je 750ml wrzątku-dokładnie mieszamy i studzimy.
Do zimnej galaretki dodajemy 500g malin-wsadzamy na chwilę do lodówki by galaretka zaczęła tężeć. Galaretkę wykładamy na ciasto, i wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc tak by smaki się przegryzły
I gotowe, jak widzicie ciasto jest bardzo łatwe. Pięknie i elegancko wygląda, zawsze się udaje. Bardzo polecam bo jest na prawdę pyszne.
Super 🥰
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie
UsuńPyszne są takie sezonowe ciasta z galaretką. :)
OdpowiedzUsuńoj tak 😊
UsuńZ checią je zrobię. Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho i rzeczywiście całkiem łatwe w wykonaniu. :))
OdpowiedzUsuńczy na pewno biszkopt pieczemy tylko 2 minuty?Bo Pani biszkopt jest dosyć mocno przepieczony tak w krótkim czasie.
OdpowiedzUsuń