Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na kolejne pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Mowa o przepysznym orzechowcu z masą grysikową. Jest to przekładaniec składający się z miodowych spodów, z którym jeden pieczemy z orzechami. Przełożone są one pysznym kremem.
Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam
zapraszam też na film
SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm
CIASTO NA MIODOWE SPODY
-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
-4 całe jajka
-3/4 szklanki cukru
-5 łyżek miodu
-2 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki)
MASA GRYSIKOWA
-1 l mleka
-0,5 szkl cukru
-10 łyżek kaszy manny
-250g masła lub margaryny
ORZECHY
-około 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
-4 łyżki miodu
-75g masła lub margaryny
-4 łyżki cukru pudru
Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli kaszę mannę. Do garnka dajemy cukier, grysik i mleko-wszystko mieszamy i gotujemy też mieszając najlepiej trzepaczką by się nie zrobiły grudki. Grysik studzimy. Na początku jest lejący ale gdy wystygnie zgęstnieje.
Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto, lub wyrabiamy robotem z hakiem -jeśli się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.
ORZECHY
Orzechy włoskie siekamy.
Na patelnię dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy i chwilę smażymy, ściągamy z ognia.
SPODY
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor)
tak samo pieczemy drugi spód.
Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami.
Tą część pieczemy około 15-20 minut.
Studzimy
KREM
Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo kaszę mannę też w temp pokojowej.
Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze
ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień idealnie się kroi, pięknie wygląda. Im dłużej leży w lodówce tym jest lepsze. Polecam, wręcz rozpływa się w ustach.
Barszo dobry robiłam podobny i jeszcze powidła . Dziękuję bardzo za przepis.
OdpowiedzUsuńmożna dodać powidła, jak najbardziej :)
UsuńBardzo ciekawe danie musze spróbować w swojej kuchni. Wygląda apetycznie można by było dać je na stolik ze słodkościami na weselu.
OdpowiedzUsuńEfekt końcowy - bajka. Uważam, że to nie jest przesada. Świetny pomysł na krem, który idealnie komponuje się z miodowymi blatami. Blat z masą orzechową przebija wszystko. Dziękuję za wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńKasza manna lepsza zwykła czy błyskawiczna?
OdpowiedzUsuń