.

.

czwartek, 28 lipca 2022

Sernik z jagodami-łatwy i mega pyszny+FILM

 Cześć, dziś zapraszam Was na kolejne pyszne i łatwe ciasto. Mowa o serniku z jagodami. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pięknie się prezentuje, jest ławy i szybki do zrobienia, wychodzi wysoki, konkretny, ponieważ robimy go z prawdziwego twarogu.







Jagody nadają mu wspaniały smak i wygląd. Bardzo polecam i zapraszam


Zapraszam też na film z przygotowaniem sernika krok po kroku




SKŁADNIKI

*proporce na dużą blaszkę ok 25x35cm

*zawsze używam szklanki o pojemności 250ml


CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)

-0,5 szkl cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-200g zimnego masła lub margaryny



MASA SEROWA 

-ok. 1,30-1,50  kg sera białego półtłustego lub tłustego 

-5 jajek +3 białka z ciasta 

-250g masła lub margaryny

-szklanka cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)



DODATKOWO

-jagody leśne ok 300g

-bułka tarta 2 łyżki

-cukier 2 łyżki



Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata)



Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem.

Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy je do woreczków i jedną wkładamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 25-30 minut



MASA SEROWA

Ser mielimy na sitku o najmniejszych oczkach

Białka (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę odkładamy na później.

Do miski dajemy żółtka, miękkie masło lub margarynę oraz cukier-wszystko miksujemy na jednolitą masę.



Następnie wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg.

Następnie do masy dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka-wszystko miksujemy do połączenia.

Na koniec do masy serowej dodajemy wcześnie ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy tak b powstała nam gładka, puszysta masa.




Część ciasta z lodówki wałkujemy lub wykładamy nim dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy.

Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową.


Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto


Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut 


Sernik studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Po tym czasie pięknie się kroi, sernik jest kremowy, delikatny, nie opada,







 jest wysoki i bardzo elegancko wygląda. Bardzo polecam i życzę smacznego 





14 komentarzy:

  1. Czy może być ser z wiadereczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki rozmiar ma blaszka do pieczenia

      Usuń
    2. Inne owoce moga tez być?

      Usuń
    3. Wymiar blaszki jest podany przy składnikach, sera z wiaderka nie polecam, mogą być inne owoce ale jagody są tu najlepsze

      Usuń
    4. Ja zrobiłam z sera z wiaderka i mi się udał , super się upiekł i jest pyszny 🙂

      Usuń
  2. Jak łatwy to ja chętnie zrobię. Kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogą być jagody mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno sernik dobry, ale w całym aż prawie pół kilo tłuszczu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to życze powodzenia w zrobieniu ciasta kruchego bez masła i porzadnego sernika...

      Usuń
  5. Czy mogą być jagody mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, właśnie włożyłam do piekarnika sernik ale z porzeczkami zobaczymy jak to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł obłędny, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy ten sernik można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko