Cześć, dziś zapraszam Was na kolejne pyszne i łatwe ciasto. Mowa o serniku z jagodami. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pięknie się prezentuje, jest ławy i szybki do zrobienia, wychodzi wysoki, konkretny, ponieważ robimy go z prawdziwego twarogu.
Jagody nadają mu wspaniały smak i wygląd. Bardzo polecam i zapraszam
Zapraszam też na film z przygotowaniem sernika krok po kroku
SKŁADNIKI
*proporce na dużą blaszkę ok 25x35cm
*zawsze używam szklanki o pojemności 250ml
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny
MASA SEROWA
-ok. 1,30-1,50 kg sera białego półtłustego lub tłustego
-5 jajek +3 białka z ciasta
-250g masła lub margaryny
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)
DODATKOWO
-jagody leśne ok 300g
-bułka tarta 2 łyżki
-cukier 2 łyżki
Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata)
Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem.
Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy je do woreczków i jedną wkładamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 25-30 minut
MASA SEROWA
Ser mielimy na sitku o najmniejszych oczkach
Białka (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę odkładamy na później.
Do miski dajemy żółtka, miękkie masło lub margarynę oraz cukier-wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Następnie wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg.
Następnie do masy dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka-wszystko miksujemy do połączenia.
Na koniec do masy serowej dodajemy wcześnie ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy tak b powstała nam gładka, puszysta masa.
Część ciasta z lodówki wałkujemy lub wykładamy nim dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy.
Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową.
Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut
Sernik studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie pięknie się kroi, sernik jest kremowy, delikatny, nie opada,
jest wysoki i bardzo elegancko wygląda. Bardzo polecam i życzę smacznego
Czy może być ser z wiadereczka
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar ma blaszka do pieczenia
UsuńInne owoce moga tez być?
UsuńWymiar blaszki jest podany przy składnikach, sera z wiaderka nie polecam, mogą być inne owoce ale jagody są tu najlepsze
UsuńJa zrobiłam z sera z wiaderka i mi się udał , super się upiekł i jest pyszny 🙂
UsuńJak łatwy to ja chętnie zrobię. Kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńpolecam bo jest pyszny i łatwy
UsuńCzy mogą być jagody mrożone?
OdpowiedzUsuńNa pewno sernik dobry, ale w całym aż prawie pół kilo tłuszczu!!!
OdpowiedzUsuńno to życze powodzenia w zrobieniu ciasta kruchego bez masła i porzadnego sernika...
UsuńCzy mogą być jagody mrożone?
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie włożyłam do piekarnika sernik ale z porzeczkami zobaczymy jak to wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWyszedł obłędny, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńczy ten sernik można zamrozić?
OdpowiedzUsuń