.

.

piątek, 1 lipca 2022

Pulpety w sosie koperkowym-pomysł na pyszny obiad+FILM

 Cześć, dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo popularne danie obiadowe. Na działce mam piękny koperek, więc postanowiłam zrobić pyszne pulpety w sosie koperkowym. 


To danie jest bardzo łatwe, pulpety wychodzą delikatne. Można je podać z ziemniaczkami,  z kaszą czy jako samodzielne danie. Polecam i zapraszam 

zapraszam na film 




SKŁADNIKI


-700g mięsa mielonego np łopatki wieprzowej

-1 cebula

-2 duże ząbki czosnku

-kajzerka

-słodka papryka

-2 jajka

-sól

-pieprz

-bułka tarta ok 0,5 szkl+trochę do obtoczenia pulpetów


SOS


-bulion drobiowy 

( 2 skrzydełka lub udko z kurczaka,1 marchew, ziele angielskie kilka sztuk, 3 liście laurowe, kawałek selera), troszkę vegety do smaku 


-pęczek koperku

-szklanka śmietany 12 lub 18%

-2 łyżki mąki pszennej

-sól, pieprz, magi 


Z podanych składników gotujemy bulion-będzie bazą sosu. Po ugotowaniu usuwamy mięso, ziele, liście laurowe i seler





Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z czosnkiem na małej ilości masła. Dodajemy do mięsa. Dodajemy 2 jajka, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką-wszystko dokładnie mieszamy. Jak masa jest luźna dodajemy więcej bułki tartej, jej konsystencja zależy od mięsa jakiego użyjecie. 




 Z masy formujemy pulpeciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy na złoty kolor na małej ilości oleju.



Pulpety dajemy do bulionu, rosołu i gotujemy ok 10 minut.


Koperek drobno kroimy. 

Do miski dajemy śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy, hartujemy bulionem, dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu by sos się zredukował. 

Gdy zgęstnieje dodajemy koperek, doprawiamy solą, pieprzem, maggi lub doprawiamy według własnego uznania. 



I gotowe :) takie pulpeciki są bardzo delikatne, pyszne. Bardzo polecam na obiad i życzę smacznego 







4 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na obiad. Zawsze robię kiedy mam świeży koper

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam pulpetów, ale już na sam widok wzrasta apetyt. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile bulionu potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy bułkę tartą dajemy do masy mięsnej

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko