Cześć, dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo popularne danie obiadowe. Na działce mam piękny koperek, więc postanowiłam zrobić pyszne pulpety w sosie koperkowym.
To danie jest bardzo łatwe, pulpety wychodzą delikatne. Można je podać z ziemniaczkami, z kaszą czy jako samodzielne danie. Polecam i zapraszam
zapraszam na film
SKŁADNIKI
-700g mięsa mielonego np łopatki wieprzowej
-1 cebula
-2 duże ząbki czosnku
-kajzerka
-słodka papryka
-2 jajka
-sól
-pieprz
-bułka tarta ok 0,5 szkl+trochę do obtoczenia pulpetów
SOS
-bulion drobiowy
( 2 skrzydełka lub udko z kurczaka,1 marchew, ziele angielskie kilka sztuk, 3 liście laurowe, kawałek selera), troszkę vegety do smaku
-pęczek koperku
-szklanka śmietany 12 lub 18%
-2 łyżki mąki pszennej
-sól, pieprz, magi
Z podanych składników gotujemy bulion-będzie bazą sosu. Po ugotowaniu usuwamy mięso, ziele, liście laurowe i seler
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z czosnkiem na małej ilości masła. Dodajemy do mięsa. Dodajemy 2 jajka, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką-wszystko dokładnie mieszamy. Jak masa jest luźna dodajemy więcej bułki tartej, jej konsystencja zależy od mięsa jakiego użyjecie.
Z masy formujemy pulpeciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy na złoty kolor na małej ilości oleju.
Pulpety dajemy do bulionu, rosołu i gotujemy ok 10 minut.
Koperek drobno kroimy.
Do miski dajemy śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy, hartujemy bulionem, dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu by sos się zredukował.
Gdy zgęstnieje dodajemy koperek, doprawiamy solą, pieprzem, maggi lub doprawiamy według własnego uznania.
I gotowe :) takie pulpeciki są bardzo delikatne, pyszne. Bardzo polecam na obiad i życzę smacznego
Pyszny pomysł na obiad. Zawsze robię kiedy mam świeży koper
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam pulpetów, ale już na sam widok wzrasta apetyt. :)
OdpowiedzUsuńIle bulionu potrzeba?
OdpowiedzUsuńCzy bułkę tartą dajemy do masy mięsnej
OdpowiedzUsuń