Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto, które po prostu uwielbiam. Jest zdecydowanie na mojej liście Top ciast. Zachwyca smakiem, pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia. Mowa o cieście Kubanka. Jest to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem z dodatkiem Nutelli, herbatnikami przełożonymi powidłami, i śmietanką. Musicie je wypróbować, bo smakuje obłędnie. Zapraszam
Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
***szklanka 250ml***
KAKAOWY BISZKOPT
-4 jajka
-5 łyżek cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-2,5 łyżki ciemnego kakao
KREM
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-0,5 szkl cukru
-1 kopiasta łyżka maki pszennej tortowej
-1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
-200g masła
-ok 3 kopiaste łyżki nutelli
PIANKA ŚMIETANKOWA
-1,5 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-opakowanie herbatników jasnych (ok 250g)
-opakowanie herbatników ciemnych (ok 250g)
-powidła śliwkowe
-czekolada do posypania
-kawa rozpuszczalna do nasączenia
Na początek polecam zrobić bazę kremu.
Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy mieszając by się nie zrobiły grudki. Powstały budyń studzimy. (warto go czymś przykryć by nie zrobił się kożuch)
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.
Chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy do połączenia.
Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy
Ostudzony biszkopt nasączamy kawą rozpuszczalną.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy ostudzony budyń też w temp pokojowej.
Na koniec dodajemy nutellę lub dowolny krem czekoladowy i miksujemy do połączenia.
Krem wykładamy na biszkopt
Na krem wykładamy jasne herbatniki, smarujemy je powidłami, układamy na powidłach ciemne herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, wciąż miksując dodajemy żelatynę-chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc
i gotowe.
Przepięknie się kroi, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Ciasto idealnie nada się na każda okazje. Każdemu na pewno posmakuje. Bardzo Wam je polecam
Bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, bo jest pyszne ☺🥰
UsuńCo prawda miałam tylko sprawdzić sobie różnego rodzaju wpisy z przepisami i zanotować to co chciałabym kiedyś przyrządzić, ale patrząc na zdjęcia tego z pewnością pysznego ciasta, muszę jutro wpaść do sklepu i kupić wszystkie potrzebne składniki ;) Wygląda naprawdę świetnie i myślę, że idealnie nada się do kawy czy czegoś podobnego. Choć przyznam, że jestem zaskoczona tym, że tak dobrze się kroi. Z początku myślałam, że będzie z tym większy kłopot. Także to ciasto wydaje się naprawdę strzałem w dziesiątkę, dziękuję za przepis, postaram się go wykorzystać już jutro ;)
OdpowiedzUsuńCiasto pięknie się kroi, jest bardzo podzielne i stabilne. Trzeba pamiętać, by budyń i masło do kremu miała taką samą temperaturę i będzie super. Herbatniki pięknie namiękają a ciasto po prostu rozpływa się w ustach. jest przepyszne :)
UsuńMam pytanie o krem kiedy dodać ta mąkę i cukier
OdpowiedzUsuńWszystko jest dokłądnie napisane i pokazane na filmie cytuję "Na początek polecam zrobić bazę kremu.
UsuńDo garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy mieszając by się nie zrobiły grudki. Powstały budyń studzimy. (warto go czymś przykryć by nie zrobił się kożuch)"