Cześć , zapraszam Was dziś na pyszne, leciutkie i łatwe ciasto-puchowa krówka. Składa się z delikatnego, puszystego krówkowego biszkoptu, piankowej bitej śmietanki, masy kajmakowej i orzechów. Bardzo łatwe, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam gorąco :)
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm*
Używam szklanki 250ml
BISZKOPT KRÓWKOWY
-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-budyń krówkowy lub toffi duży 64g
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-ok pół łyżki kakao
ŚMIETANKA
-2 płaskie łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-1 litr śmietanki 30 lub 36%
-1 szkl cukru pudru
DODATKOWO
-masa kajmakowa puszka ok 400g
-orzechy włoskie
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy.
Gdy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier-miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia.
Dodajemy mąkę, proszek o pieczenia, budyń duży o smaku krówki lub toffi (mój miał 64g) i kakao-delikatnie wszystko mieszamy do połączenia.
Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm) wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.
*opcjonalnie możecie zrobić kajmakowy poncz, można go zastąpić mocną herbatą lub kawą
łyżkę masy kajmakowej rozpuszczamy w 200ml wrzątku, mieszamy i studzimy.
W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy przestudzoną żelatynę-miksujemy na najwyższych obrotach przez chwilę.
Pierwszy spód delikatnie nasączamy ponczem, wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim spodem, też go lekko nasączamy.
Smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.
I gotowe :) Jak widzicie bardzo proste i pyszne ciasto :)
Polecam i życzę smacznego :)
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam
UsuńWypieki z karmelem są najlepsze. Bardzo mi smakują i tylko takie kupuje.
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić żelatynę , śmietan-fix ?
OdpowiedzUsuń