.

.

czwartek, 27 października 2022

Ciasto Puchowa Krówka -leciutkie i pyszne +FILM

Cześć , zapraszam Was dziś na pyszne, leciutkie i łatwe ciasto-puchowa krówka. Składa się z delikatnego, puszystego krówkowego  biszkoptu, piankowej bitej śmietanki, masy kajmakowej i orzechów. Bardzo łatwe, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam gorąco :) 








Zapraszam też na film z jego przygotowaniem



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm*

Używam szklanki 250ml


BISZKOPT KRÓWKOWY

-6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-budyń krówkowy lub toffi  duży 64g 

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-ok pół łyżki kakao

ŚMIETANKA

-2 płaskie łyżki żelatyny

-125ml wrzątku

-1 litr śmietanki 30 lub 36%

-1 szkl cukru pudru


DODATKOWO

-masa kajmakowa puszka ok 400g

-orzechy włoskie 


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy. 

Gdy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier-miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia.

Dodajemy mąkę, proszek o pieczenia, budyń duży o smaku krówki lub toffi (mój miał 64g) i kakao-delikatnie wszystko mieszamy do połączenia. 



Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm) wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.




*opcjonalnie możecie zrobić kajmakowy poncz, można go zastąpić mocną herbatą lub kawą


łyżkę masy kajmakowej rozpuszczamy w 200ml wrzątku, mieszamy i studzimy.


W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy przestudzoną żelatynę-miksujemy na najwyższych obrotach przez chwilę.



Pierwszy spód delikatnie nasączamy ponczem, wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim spodem, też go lekko nasączamy.


Smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.



Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.

I gotowe :) Jak widzicie bardzo proste i pyszne ciasto :) 







Polecam i życzę smacznego :) 



4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko