.

.

piątek, 14 października 2022

Delikatne mini szarlotki-pyszne kruche babeczki z jabłkami i powidłami + FILM

 Cześć, dziś zapraszam Was na pyszne mini szarlotki czyli kruche, delikatne  babeczki z powidłami, jabłkami prażonymi, posypane ciastem i polane lukrem cytrynowym. 

Idealne na każdą okazję, pyszne i rozpływające się w ustach.






Zapraszam też na film 



SKŁADNIKI

* z tych proporcji wyszło mi ok 16 mini szarlotek pieczonych w foremkach 8cm

CIASTO


-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 jajko

-200g miękkiego  masła lub margaryny

-1 łyżka cukru pudru

-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%



-ok 5-6 dużych jabłek

-powidła śliwkowe 


LUKIER 

-sok z połowy cytryny

-cukier puder ile zabierze 



Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy



(jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też do nich dodać troszkę cynamonu)


Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy lub wyrabiamy robotem z hakiem.  Dzielimy na dwie części, wsadzamy do woreczków. Jedną część dajemy do lodówki a drugą do zamrażarki na 30 minut.


Część z lodówki wałkujemy i wykrawamy kółka, wyklejamy foremki posmarowane masłem. 



Każdą babeczkę smarujemy powidłami, dajemy trochę zimnych uprażonych jabłek.


Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy każdą babeczkę.




Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez  termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut.



Babeczki studzimy, wyciągamy z foremek i polewamy lukrem. 











I gotowe. Mini szarlotki rozpływają się w ustach, są pyszne, idealne do kawki. Polecam gorąco. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko