Cześć Kochan, dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast, przepyszny sernik gotowany na krakersach z kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto jest po prostu obłędne, rozpływa się w ustach Jego warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc idealną całość. Ciasto z mojej TOP listy.
Ma w sobie słodycz, kremowość, coś do pochrupania. Robi się je szybko i łatwo bo jest to ciasto bez pieczenia. Musicie spróbować :)
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
*używam szklanki 250ml*
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
-3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
DODATKOWO
-słone krakersy 2 duże paczki
-masa kajmakowa 1 puszka ok 400g
SŁONECZNIK PRAŻONY
-ok 250g słonecznika
-50g masła
-2 kopiaste łyżki cukru pudru
SŁONECZNIK
NA patelni rozpuszczamy masło i cukier puder-dodajemy ziarna słonecznika, prażymy na złocisty kolor, studzimy, kruszymy.
MASA SEROWA
Do kubka dajemy 250ml mleka i 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru dokładnie mieszamy-odkładamy.
Do garnka dajemy masło, cukier rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy jajka-mieszamy i od razu dodajemy ser z wiaderka-mieszamy.
Zwiększamy ogień i wlewamy budynie rozpuszczone w mleku.
Mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia.
Na dno blaszki wykładamy pierwszą warstwę krakersów, na nie dajemy połowę gorącej masy serowej, na masie układamy drugą warstwę krakersów, wykładamy resztę masy serowej, i układamy trzecią warstwę krakersów.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
Następnie smarujemy kajmakiem i posypujemy słonecznikiem, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :) I gotowe
Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie wgląda i smakuje po prostu wspaniale, bardzo polecam :)
Będę robić na święta;) uwielbiam Pani przepisy ♡
OdpowiedzUsuńCzy ta masę kajmskowa trzeba zagotować?
OdpowiedzUsuńnie
UsuńWłaśnie zrobiłam, wygląda super i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNa co dzień nie piekę ciast ale zrobiłam ostatnio ten sernik na Święta Wielkanocne, wyszedł przepyszny. Łatwy w przygotowaniu. Mimo cukru i karmelu nie był bardzo słodki. I ten dodatek prażonego słonecznika...pyszota. 🙂
OdpowiedzUsuńJak rozpuścić cukier z masłem czy osobno?
OdpowiedzUsuńJajka dodajemy do gorącego rozpuszczonego masła z cukrem?
OdpowiedzUsuńJa właśnie dziś zrobiłam ciekawe jak wyjdzie 🌹
OdpowiedzUsuń