Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto Truskawkowy Puszek :) Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc trzeba z tego korzystać :)
Ciasto jest pyszne, wysokie. Składa się z mięciutkiego biszkoptu kakaowego, powideł, kremu, truskawek i pianki truskawkowej :) Polecam serdecznie
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm (może być ciut większa bo ciasto wychodzi wysokie)
***używam szklanki 250ml***
BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
KREM
-1000ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-200g masła
-3/4 szkl cukru
PIANKA TRUSKAWKOWA
-1 galaretka truskawkowa
-250ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny
-pół szkl cukru pudru
-200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam mleka w kartoniku, ale może też być z puszki)
-350g truskawek
DODATKOWO
-kilkanaście truskawek
-pół słoiczka powideł
-czekolada biała do posypania
Na początek polecam zrobić bazę kremu. Do garnka dajemy mleko, budynie, mąki, cukier-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając -ma nam powstać gęsty budyń-studzimy go do temp pokojowej.
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier-miksujemy Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy do połączenia i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka, studzimy i kroimy na dwa spody, pierwszy z nich smarujemy powidłami.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy, i dodajemy do niego stopniowo ostudzony budyń-też w temp pokojowej.
Krem wykładamy na biszkopt wyłożony powidłami.
Na krem wykładamy drugi spód biszkoptowy, na nim układamy pokrojone truskawki.
PIANKA
W miseczce rozpuszczamy galaretkę z żelatyną we wrzątku-dokładnie mieszamy i studzimy.
Truskawki blendujemy na mus.
Schłodzone mleko zagęszczone dajemy do miski i ubijamy aż zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Dodajemy cukier puder, zblendowane truskawki-wszystko miksujemy.
Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i wszystko miksujemy do dokładnego połączenia. Od razu wykładamy na ciasto, posypujemy startą biała czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
:)
I gotowe . Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pyszne. Pięknie wygląda-bardzo polecam i życzę udanych wypieków :)
Czy jeśli nie dodam żelatyny, to jest ryzyko, że sama galaretka się nie zsiądzie i nie wystarczy?
OdpowiedzUsuńpowinna wystarczyć
UsuńPani dodała mleczko do kawy z kartonika czy to gęste mleko skondensowane ?
OdpowiedzUsuń