.

.

czwartek, 1 czerwca 2023

Ciasto TRUSKAWKOWY PUSZEK-pyszne , z kremem, truskawkami i pianką +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto Truskawkowy Puszek :) Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc trzeba z tego korzystać :) 

Ciasto jest pyszne, wysokie. Składa się z mięciutkiego biszkoptu kakaowego, powideł, kremu, truskawek i pianki truskawkowej :) Polecam serdecznie 






Zapraszam też na film z jego przygotowaniem 




SKŁADNIKI 

*blaszka ok 25x35cm (może być ciut większa bo ciasto wychodzi wysokie)

***używam szklanki 250ml***



BISZKOPT

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-szkl mąki pszennej tortowej

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-2,5 łyżki kakao


KREM

-1000ml mleka

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-1 łyżka mąki pszennej 

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-200g masła 

-3/4 szkl cukru


PIANKA TRUSKAWKOWA 

-1 galaretka truskawkowa

-250ml wrzątku

-1 łyżka żelatyny

-pół szkl cukru pudru

-200ml mleka skondensowanego niesłodzonego  (ja użyłam mleka w kartoniku, ale może też być z puszki) 

-350g truskawek


DODATKOWO

-kilkanaście truskawek

-pół słoiczka powideł

-czekolada biała do posypania 


Na początek polecam zrobić bazę kremu.  Do garnka dajemy mleko, budynie, mąki, cukier-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając -ma nam powstać gęsty budyń-studzimy go do temp pokojowej.


BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier-miksujemy Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy do połączenia i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 





Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka, studzimy i kroimy na dwa spody, pierwszy z nich smarujemy powidłami.



KREM


Masło w temp pokojowej ucieramy, i dodajemy do niego stopniowo ostudzony budyń-też w temp pokojowej.



Krem wykładamy na biszkopt wyłożony powidłami.

Na krem wykładamy drugi spód biszkoptowy, na nim układamy pokrojone truskawki.




PIANKA 

W miseczce rozpuszczamy galaretkę z żelatyną we wrzątku-dokładnie mieszamy i studzimy.

Truskawki blendujemy na mus. 

Schłodzone mleko zagęszczone dajemy do miski i ubijamy aż zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.

Dodajemy cukier puder, zblendowane truskawki-wszystko miksujemy.



Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i wszystko miksujemy do dokładnego połączenia. Od razu wykładamy na ciasto, posypujemy startą biała czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc

 :) 



I gotowe . Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pyszne. Pięknie wygląda-bardzo polecam i życzę udanych wypieków :) 



















3 komentarze:

  1. Czy jeśli nie dodam żelatyny, to jest ryzyko, że sama galaretka się nie zsiądzie i nie wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani dodała mleczko do kawy z kartonika czy to gęste mleko skondensowane ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko