Cześć Kochani, wykorzystując to, że sezon na truskawki w pełni chcę Was dziś zaprosić na rewelacyjny sernik pieczony (nie na zimno) z truskawkami. Smakuje rewelacyjnie, jest wilgotny, kremowy, wysoki i przepyszny.
Zapraszam
***zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g masła lub margaryny
MASA SEROWA
-ok. 1250g sera białego półtłustego lub tłustego zmielonego
-5 jajek
-3 białka z ciasta
-200g masła lub margaryny
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)
DODATKOWO
-ok 500g truskawek
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-cukier puder do oprószenia
Składniki na ciasto dajemy do miski, zagniatamy lub wyrabiamy robotem z hakiem. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a druga dajemy do woreczka i przekładamy do zamrażarki.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez teroobiegu i podpiekamy ok 10 minut
MASA SEROWA
Ser mielimy
Żółtka oddzielamy od białek białka (8 czyli 5z masy i 3 z ciasta) ubijamy na sztywną pianę-pianę odkładamy
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier i żółtka-wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie wciąż miksując dodajemy partiami zmielony ser.
Dodajemy budynie-miksujemy i na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy do połączenia-najlepiej łyżką.
Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy .
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
wykładamy na ciasto
Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach lub rwiemy palcami i posypujemy sernik.
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 50 minut.
Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, możemy go też oprószyć cukrem pudrem.
I gotowe :) Bardzo gorąco polecam bo serniczek jest wspaniały.
Serniczek pyszny polecam 👌👌👌
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Zrobiłam z kilograma twarogu, bo tylko miałam i wyszło. Trochę niższe, ale pyszne :)
OdpowiedzUsuń