.

.

czwartek, 22 czerwca 2023

Sernik pieczony z truskawkami na kruchym cieście-łatwy i przepyszny+FILM

 Cześć Kochani, wykorzystując to, że sezon na truskawki w pełni chcę Was dziś zaprosić na rewelacyjny sernik pieczony (nie na zimno)  z truskawkami. Smakuje rewelacyjnie, jest wilgotny, kremowy, wysoki i przepyszny.





Zapraszam 


***zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm


CIASTO 

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)

-1 łyżka cukru waniliowego

-0,5 szkl cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-200g masła lub margaryny


MASA SEROWA 

-ok. 1250g sera białego półtłustego lub tłustego  zmielonego

-5 jajek

-3 białka z ciasta

-200g masła lub margaryny

-szklanka cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)



DODATKOWO

-ok 500g truskawek

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-cukier puder do oprószenia 


Składniki na ciasto dajemy do miski, zagniatamy lub wyrabiamy robotem z hakiem. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a druga dajemy do woreczka i przekładamy do zamrażarki. 



Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez teroobiegu i podpiekamy ok 10 minut



MASA SEROWA

Ser mielimy

Żółtka oddzielamy od białek białka (8 czyli 5z masy i 3 z ciasta) ubijamy na sztywną pianę-pianę odkładamy



Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier i żółtka-wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie wciąż miksując dodajemy partiami zmielony ser.

Dodajemy budynie-miksujemy i na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy do połączenia-najlepiej łyżką.



Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy .

Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i mieszamy.



wykładamy na ciasto



Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach lub rwiemy palcami i posypujemy sernik.



Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 50 minut.

Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, możemy go też oprószyć cukrem pudrem.


I gotowe :) Bardzo gorąco polecam bo serniczek jest wspaniały.














2 komentarze:

  1. Serniczek pyszny polecam 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Zrobiłam z kilograma twarogu, bo tylko miałam i wyszło. Trochę niższe, ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko