.

.

środa, 28 czerwca 2023

Ciasto czekoladowo truskawkowe z kremem-pyszne i łatwe+FILM

Cześć Kochani, sezon na truskawki powoli dobiega końca, ale jeszcze trwa, wiec korzystajmy z tych pysznych owoców. Osobiście uwielbiam truskawki i wypieki z nimi, i dlatego też chcę się z Wami podzielić przepisem na kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem to pyszne ciasto z kremem, pianką czekoladową, truskawkami i galaretką. jest łatwe, pięknie wygląda, nie za słodkie i leciutkie. Polecam i bardzo serdecznie zapraszam





Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm  (może być większa bo ciasto wychodzi wysokie)

*używam szklanki 250ml


BISZKOPT

-4 jajka

-0,5 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-łyżeczka proszku do pieczenia


KREM

-1 litr mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka 

-3/4 szkl cukru

-200g masła


PIANKA

-500ml śmietanki 30%

-300g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego

-0,5 szkl cukru pudru

-1,5 łyżki zelatyny 

-100ml wrzątku

-150g czekolady mlecznej


DODATKOWO

-2 galaretki truskawkowe

-ok 800ml wrzątku

-ok 400g truskawek 


Na początek robimy bazę kremu-litr mleka, cukier, budynie mieszamy i gotujemy Powstały budyń studzimy.



BISZKOPT


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując.

Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia-delikatnie wszystko mieszamy

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut na środkowej półce

Studzimy.



KREM

Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy budyń też w temp pokojowej.

Krem wykładamy na biszkopt-wstawiamy całość do lodówki na czas przygotowania pianki czekoladowej.


                           






PIANKA CZEKOLADOWA

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy serek homogenizowany waniliowy lub naturalny

Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali i dodajemy do śmietanki, miksujemy i równocześnie dodajemy przestudzoną żelatynę-wszystko miksujemy krótko i energicznie.





Masa czekoladowa jest luźna ale w lodówce się stężeje na piankę

Wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 1 godzinkę

                               

Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku i studzimy.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na stężałą piankę. Zalewamy tężejącą galaretką



Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.









I gotowe :) Ciasto jest stabilne, pięknie się kroi, jest leciutkie i przepyszne. Idealnie nada się na każdą okazję, polecam i życzę smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko