Cześć Kochani, sezon na truskawki powoli dobiega końca, ale jeszcze trwa, wiec korzystajmy z tych pysznych owoców. Osobiście uwielbiam truskawki i wypieki z nimi, i dlatego też chcę się z Wami podzielić przepisem na kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem to pyszne ciasto z kremem, pianką czekoladową, truskawkami i galaretką. jest łatwe, pięknie wygląda, nie za słodkie i leciutkie. Polecam i bardzo serdecznie zapraszam
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm (może być większa bo ciasto wychodzi wysokie)
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-200g masła
PIANKA
-500ml śmietanki 30%
-300g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
-0,5 szkl cukru pudru
-1,5 łyżki zelatyny
-100ml wrzątku
-150g czekolady mlecznej
DODATKOWO
-2 galaretki truskawkowe
-ok 800ml wrzątku
-ok 400g truskawek
Na początek robimy bazę kremu-litr mleka, cukier, budynie mieszamy i gotujemy Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując.
Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia-delikatnie wszystko mieszamy
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut na środkowej półce
Studzimy.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy budyń też w temp pokojowej.
Krem wykładamy na biszkopt-wstawiamy całość do lodówki na czas przygotowania pianki czekoladowej.
PIANKA CZEKOLADOWA
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy serek homogenizowany waniliowy lub naturalny
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali i dodajemy do śmietanki, miksujemy i równocześnie dodajemy przestudzoną żelatynę-wszystko miksujemy krótko i energicznie.
Masa czekoladowa jest luźna ale w lodówce się stężeje na piankę
Wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 1 godzinkę
Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku i studzimy.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na stężałą piankę. Zalewamy tężejącą galaretką
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :) Ciasto jest stabilne, pięknie się kroi, jest leciutkie i przepyszne. Idealnie nada się na każdą okazję, polecam i życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko