Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez pieczenia na krakersach. Jest bardzo łatwe, szybkie i zawsze się udaje Pyszny krem kokosowy z nutką alkoholu przełożony krakersami, całość polana polewą z białej czekolady tworzy pyszną całość. Zapraszam
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
KREM
-1250ml mleka
-szklanka cukru
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-łyżka cukru waniliowego
-2 żółtka
-300g masła
-150g wiórek kokosowych
-ok 50ml wódki
DODATKOWO
-ok 2,5 opakowania solonych krakersów
-wiórki do posypania ciasta
POLEWA
-ok 150g białej czekolady
-50g masła lub margaryny
-ok 2 łyżki mleka
Do garnka dajemy 1 litr mleka , cukier i cukier waniliowy i stawiamy na kuchence żeby się gotowało
Do miseczki dajemy mąki pszenną i ziemniaczaną, żółtka, i wszystko dokładnie mieszamy-wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń miksujemy
Dodajemy wiórki i wódkę i miksujemy nie długo do połączenia
Kremem przekładamy warstwy krakersów (mamy mieć 4 warstwy krakersów i 3 warstwy kremu)
Składniki na polewę dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali na 1 minutę
Polewamy górną warstwę krakersów i posypujemy ciasto wiórkami
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi i super smakuje
Polecam serdecznie
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
Dzień dobry. W kremie nie ma cukru?
OdpowiedzUsuńA cukier w kremie?
Usuńprzeoczenie, do kremu dajemy szklankę cukru już dopisałam
Usuń