.

.

czwartek, 17 sierpnia 2023

Ciasto Rafaello bez pieczenia-pyszne i szybkie+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez pieczenia na krakersach. Jest bardzo łatwe, szybkie i zawsze się udaje Pyszny krem kokosowy z nutką alkoholu przełożony krakersami, całość polana polewą z białej czekolady tworzy pyszną całość. Zapraszam 






Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml


KREM
-1250ml mleka

-szklanka cukru 

-5 łyżek mąki pszennej tortowej

-5 łyżek mąki ziemniaczanej

-łyżka cukru waniliowego

-2 żółtka

-300g masła

-150g wiórek kokosowych

-ok 50ml wódki


DODATKOWO
-ok 2,5 opakowania solonych krakersów

-wiórki do posypania ciasta

POLEWA

-ok 150g białej czekolady

-50g masła lub margaryny

-ok 2 łyżki mleka


Do garnka dajemy 1 litr mleka , cukier i cukier waniliowy i stawiamy na kuchence żeby się gotowało


Do miseczki dajemy mąki pszenną i ziemniaczaną, żółtka, i wszystko dokładnie mieszamy-wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy




Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń miksujemy

Dodajemy wiórki i wódkę i miksujemy nie długo do połączenia






Kremem przekładamy warstwy krakersów (mamy mieć 4 warstwy krakersów i 3 warstwy kremu)






Składniki na polewę dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali na 1 minutę

Polewamy górną warstwę krakersów i posypujemy ciasto wiórkami 

Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi i super smakuje 

Polecam serdecznie 








Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc 



3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko