Cześć Kochani
Zapraszam Was dziś na przepyszne, klasyczne, nie drogie ciasto z budyniem i borówkami amerykańskimi.
Pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje
Zapraszam
Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g miękkiego masła lub margaryny
MASA BUDYNIOWA
-1250ml mleka
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-1 szkl cukru
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy
-150g masła lub margaryny
DODATKOWO
-ok 400g borówek amerykańskich
-2 łyżki bułki tartej
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy.
Dzielimy na dwie części, jedną dajemy na ok 1 godzinę do lodówki a drugą do zamrażarki
Częścią z lodówki wykładamy dno blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem.
Wstawiamy do piekarnika 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy na lekko złoty kolor.
Gdy ciasto będzie się podpiekało robimy budyń
MASA BUDYNIOWA
do garnka dajemy 1250ml mleka, 3 budynie śmietankowe po 40g sztuka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej, cukier i cukier waniliowy-dokładnie mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia mieszając żeby się nie przypaliło.
Ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do jego połączenia z budyniem.
Budyń od razu wykładamy na podpieczone ciasto.
Borówki myjemy i mieszamy z bułką tartą.
Wykładamy je na budyń i posypujemy startym ciastem z zamrażarki.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu środkowa półka i pieczemy ok 45 minut do ładnego zezłocenia
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i zimne wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
I gotowe :) Jak widzicie jest bardzo łatwe a na prawdę przepyszne.
Chyba temperatura pieczenia nie 80 lecz 180
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast borówek mogą być jagody mrożone??
OdpowiedzUsuń