.

.

czwartek, 10 sierpnia 2023

Ciasto kruche z budyniem i borówkami-łatwe, szybkie i przepyszne+FILM

 Cześć Kochani

Zapraszam Was dziś na przepyszne, klasyczne, nie drogie ciasto z budyniem i borówkami amerykańskimi.

Pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje




 Zapraszam


Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku



SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml


CIASTO


-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-3 żółtka

-1 łyżka cukru waniliowego

-0,5 szkl cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-200g miękkiego masła lub margaryny


MASA BUDYNIOWA


-1250ml mleka 

-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru

-1 szkl cukru

-3  łyżki mąki pszennej tortowej

-1 cukier waniliowy 

-150g masła lub margaryny


DODATKOWO

-ok 400g borówek amerykańskich

-2 łyżki bułki tartej



Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy.



Dzielimy na dwie części, jedną dajemy na ok 1 godzinę do lodówki a drugą do zamrażarki



Częścią z lodówki wykładamy dno blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem.

Wstawiamy do piekarnika 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy na lekko złoty kolor.


Gdy ciasto będzie się podpiekało robimy budyń

MASA BUDYNIOWA

do garnka dajemy 1250ml mleka, 3 budynie śmietankowe po 40g sztuka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej, cukier i cukier waniliowy-dokładnie mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia mieszając żeby się nie przypaliło.



Ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do jego połączenia z budyniem. 

Budyń od razu wykładamy na podpieczone ciasto.

Borówki myjemy i mieszamy z bułką tartą.

Wykładamy je na budyń i posypujemy startym ciastem z zamrażarki.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu środkowa półka i pieczemy ok 45 minut do ładnego zezłocenia





Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i zimne wstawiamy na kilka godzin do lodówki.









I gotowe :) Jak widzicie jest bardzo łatwe a na prawdę przepyszne.






3 komentarze:

  1. Chyba temperatura pieczenia nie 80 lecz 180

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak myślę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast borówek mogą być jagody mrożone??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko