Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z propozycją na kolejne pyszne ciasto. Tym razem chcę Wam -przedstawić ciasto Kawowa Chmurka. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, powideł, kremu, pianki kawowej i delikatnej bezy. Całość smakuje po prostu wspaniale, ciasto pięknie, elegancko wygląda , ładnie się kroi. Bardzo polecam, idealnie nada się na każdą okazję, na zbliżające się Boże Narodzenie. Zapraszam
Zapraszam też na film z przygotowania ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
Blaszka 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT KAKAOWY
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
KREM
-750ml mleka
-4 żółtka (białka odkładamy do bezy)
-3 budynie waniliowe po 40g bez cukru
-3/4 szkl cukru
-150g masła
BEZA
-4 białka
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki octu
-łyżka mąki ziemniaczanej
PIANKA KAWOWA
-300ml śmietanki 30 lub 36%
-300g serka waniliowego homogenizowanego
-szklanka mleka w proszku
-3-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema
-1,5 łyżki żelatyny
-125ml gorącej wody
DODATKOWO powidła
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i zmniejszamy obroty dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy do połączenia
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody
KREM
500ml mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
250ml mleka miksujemy z 4 żółtka (białka odkładamy do bezy) z cukrem i budyniami i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Budyń studzimy do temp pokojowej. Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń
Pierwszy spód biszkopta smarujemy cienko powidłami i wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem-wstawiamy do lodówki
BEZA
Białka z kremu ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i długo miksujemy do jego rozpuszczenia. Ja miksowałam ok 8 minut, ma nam powstać błyszcząca sztywna masa.
Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Wykładamy masę do blaszki (takiej samej jak piekliśmy biszkopt) wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i suszymy ok 1 godzinę
PIANKA KAWOWA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie-studzimy
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany i mleko w proszku oraz kawę ***mleko w proszku można pominąć, ja miałam resztę i chciałam wykorzystać, bardzo pasuje do tej pianka i nadaje jej super smak
Wszystko miksujemy, dodajemy przestudzona żelatynę chwilę miksujemy na najwyższych obrotach i wykładamy masę na ciasto (jeśli jest bardzo lejąca wstawiamy na chwilę do lodówki żeby zaczęła tężeć i wtedy wykładamy na ciasto)
Od razu na jeszcze nie stężała piankę dajemy bezę lekko dociskając żeby się przykleiła"
ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
I gotowe :)
Ciasto jest troszkę czasochłonne ale smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam, jest bardzo delikatne, kremowe z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kawy. Kwaskowość powideł super komponuje się ze słodyczą bezy. Na prawdę pyszne ciasto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko