.

.

czwartek, 5 grudnia 2024

Ciasto KAWOWA CHMURKA-pyszne, delikatne, z kremem, bezą, kawową pianką+FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z propozycją na kolejne pyszne ciasto. Tym razem chcę Wam -przedstawić ciasto Kawowa Chmurka. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, powideł, kremu, pianki kawowej i delikatnej bezy. Całość smakuje po prostu wspaniale, ciasto pięknie, elegancko wygląda , ładnie się kroi. Bardzo polecam, idealnie nada się na każdą okazję, na zbliżające się Boże Narodzenie. Zapraszam 











Zapraszam też na film z przygotowania ciasta krok po kroku 



SKŁADNIKI

Blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml 

BISZKOPT KAKAOWY


-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-2,5 łyżki kakao

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej


KREM

-750ml mleka

-4 żółtka (białka odkładamy do bezy)

-3 budynie waniliowe po 40g bez cukru

-3/4 szkl cukru

-150g masła


BEZA

-4 białka

-3/4 szkl cukru

-2 łyżki octu

-łyżka mąki ziemniaczanej


PIANKA KAWOWA

-300ml śmietanki 30 lub 36%

-300g serka waniliowego homogenizowanego

-szklanka mleka w proszku

-3-4 łyżki cukru pudru

-2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema

-1,5 łyżki żelatyny 

-125ml gorącej wody 


DODATKOWO powidła


BISZKOPT


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i zmniejszamy obroty dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy do połączenia



Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody



KREM

500ml mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy

250ml mleka miksujemy z 4 żółtka (białka odkładamy do bezy)  z cukrem i budyniami i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. 



Budyń studzimy do temp pokojowej. Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń



Pierwszy spód biszkopta smarujemy cienko powidłami i wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem-wstawiamy do lodówki




BEZA

Białka z kremu ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i długo miksujemy do jego rozpuszczenia. Ja miksowałam ok 8 minut, ma nam powstać błyszcząca sztywna masa.





Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

Wykładamy masę do blaszki (takiej samej jak piekliśmy biszkopt) wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i suszymy ok 1 godzinę



PIANKA KAWOWA

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie-studzimy

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany i mleko w proszku oraz kawę ***mleko w proszku można pominąć, ja miałam resztę i chciałam wykorzystać, bardzo pasuje do tej pianka i nadaje jej super smak

Wszystko miksujemy, dodajemy przestudzona żelatynę chwilę miksujemy na najwyższych obrotach i wykładamy masę na ciasto (jeśli jest bardzo lejąca wstawiamy na chwilę do lodówki żeby zaczęła tężeć i wtedy wykładamy na ciasto)





Od razu na jeszcze nie stężała piankę dajemy bezę lekko dociskając żeby się przykleiła"




ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc

I gotowe :)

Ciasto jest troszkę czasochłonne ale smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam, jest bardzo delikatne, kremowe z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kawy. Kwaskowość powideł super komponuje się ze słodyczą bezy. Na prawdę pyszne ciasto :) 






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko