cześć Kochani, dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wychodzi delikatne, puszyste i smakuje jak sernik.
Jest idealne na każdą okazję, zapraszam po przepis
i na film
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm
używam szkl 250ml
CIASTO
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-6 żółtek (białka odkładamy)
-200 g masła lub margaryny
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru pudru
-2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
-
MASA ŚMIEANOWA
-1000 g gęstej śmietany kwaśnej 18%
-6 białek
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
DODATKOWO
-cukier puder do oprószenia
Składniki na ciasto dajemy do miski (białka odkładamy do masy śmietanowej)
zagniatamy, dzielimy na dwie części, jedną dajemy do zamrażarki a drugą wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
MASA ŚMIETANOWA
*przed przygotowaniem ciasta śmietanę wyciągamy z lodówki
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i długo miksujemy do jego rozpuszczenia, ja miksowałam ok 8 minut-to bardzo ważne
Następnie do piany dodajemy śmietanę, budynie i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia
masę wykładamy na ciasto i trzemy na masę ciasto z zamrażarki
ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 min, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Oprószamy cukrem pudrem.
I gotowe, ciasto jest pyszne, delikatne polecam serdecznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko