.

.

niedziela, 8 grudnia 2024

Domowa kiełbasa z indyka na kanapki, pyszna, łatwa domowa wędlina +FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejny rewelacyjny przepis na omową wędlinę-na kiełbasę z indyka na kanapki. Przepis jest bardzo łatwy, każdy sobie z nim poradzi. Taką kiełbasę przygotujemy w warunkach domowych, jest delikatna, bardzo aromatyczna Polecam gorąco sobie zrobić bo efekt jest super. dodatkowo zrobiona jest z mięsa z indyka czyli bardzo zdrowego mięsa. 















Zapraszam też na film z przygotowaniem kiełbasy krok po kroku 



SKŁADNIKI

*z tych proporcji wyszły mi 2 duże kiełbasy 


-ok 1500g mięsa gulaszowego z indyka, lub udźca

-ok 8 sztuk ziela angielskiego

-4 liście laurowe

-4 ząbki czosnku 

-łyżka soli

-ok pół łyżeczki pieprzu

-pół łyżki papryki słodkiej

-pół łyżki majeranku

-pół łyżeczki ziół prowansalskich

-1,5 łyżki żelatyny

-100 ml wody


DODATKOWO siatka wędliniarska, rękaw do pieczenia


Na początek 1 kg mięsa kroimy w dość drobną kostkę a 0,5kg mielimy na największym sitku maszynki.

***wcześniej usuwamy ewentualne chrząstki itp



Mięso pokrojone mieszamy ze zmielonym i doprawiamy 


Liście laurowe i ziele angielskie mielimy w młynku lub dajemy do woreczka i tłuczemy młotkiem na pył

dodajemy do mięsa, dodajemy sól, pieprz, czosnek przepuszczony przez praskę, paprykę słodką czerwoną w proszku, majeranek, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie mieszamy miskę z mięsem okrywamy folią aluminiową i wstawiamy na min 12 h do lodówki 





Następnie dodajemy wodę i żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy i chwilę wyrabiamy ręką. Mięso przekładamy do siatki wędliniarskiej zawiązując jeden koniec, i po napełnieniu drugi, mięso powinno być dość ciasno w siatce. ja zrobiłam dwie duże kiełbasy. Po napełnieniu formujemy i poprawiamy rękami tak by miały ładny kształt.




Kiełbasy przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy go  i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 min , po tym czasie wyciągamy z piekarnika, rozcinamy rękaw, odlewamy ewentualną wodę ***moje mięso puściło sporo soku 

i podpiekamy ok 10-15 min w temp 180 stopni tak by się zezłociły






Kiełbasy studzimy, wstawiamy do lodówki, przed krojeniem ściągamy siatkę







I gotowe, bardzo polecam, pięknie się kroi, jest bardzo aromatyczna, pachnąca , smakuje rewelacyjnie a co najważniejsze jest zrobiona w domu ze znanych składników czyli wiemy co jemy. 





1 komentarz:

  1. Dzięki, potrzebowałam takiego przepisu. Wygląda świetnie i nie ma dużo pracy przy niej. 😁 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko