Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjny sernik, który nie dość, ze zachwyca smakiem, to pięknie wygląda. Robi wrażenie, ponieważ w przekroju wygląda jak szachownica. Mięciuteńkie ciasto kakaowe przeplata się z delikatną masa serową tworząc kompozycje idealną. Sernik polany jest polewą czekoladową i posypany płatkami migdałowymi.
Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudny ale tak nie jest. Zapraszam Was po przepis krok po kroku. Warto zrobić taki sernik na specjalne okazje czy po prostu do niedzielnej kawy :)
Zapraszam Was też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
BLASZKA 25X35cm
używam szkl 250ml
CIASTO
baza
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl oleju
-3 lyżki kakao
-6 jajek
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej
MASA SEROWA
-1500g twarogu tłustego lub półtłustego (można użyć 1 kg sera z wiaderka i 500g twarogu zmielonego)
-5 jajek
-2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru
-szklanka cukru
-200g masła
POLEWA
-150g czekolady mlecznej
-6 łyżek mleka
-30g masła lub margaryny
DODATKOWO
płatki migdałowe
Na początek robimy bazę ciasta. Do garnka dajemy olej, cukier, wodę i kakao-mieszamy i gotujemy.
Zagotowaną masę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy i odkładamy na później. Żółtka ubijamy z 1/3 szkl cukru na jasną masę, dodajemy ostudzoną masę kakaową-miksujemy. dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę i mąkę-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego puszystego ciasta.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x35cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka, wyciągamy z piekarnika i studzimy.\
ostudzone ciasto kroimy na dwa spody, potem nacinamy je nie ściągając spodów z siebie, na 7 pasków wzdłuż dłuższego boku
MASA SEROWA
Jeśli używacie sera w kostkach, należy go zmielić na najmniejszym sitku maszynki
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, odkładamy na później.
Żółtka, masło oraz cukier ucieramy na puch, dodajemy zmielony ser, budynie i dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
SKŁADANIE SZACHOWNICY
Aby powstał nam wzór szachownicy musimy naprzemiennie dawać paski ciasta i masę serową.
Pierwszy spód dajemy do blaszki i wyciągamy co drugi pasek ciasta, w powstałe przerwy dajemy masę serową, można to robić łyżką lub rękawem cukierniczym
potem na paski masy serowej układamy paski ciasta, i w powstałe przerwy znów wciskamy masę serową
i ostatnią warstwę robimy tak samo czyli na paski masy serowej dajemy paski ciasta a i w powstałe przerwy wciskamy serową masę
***odsyłam do filmu tam jest wszystko dokładnie pokazane
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut
wyciągamy z piekarnika zaraz po upieczeniu, nie stygnie w piekarniku
studzimy i polewamy polewą
*składniki na polewę dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali na max moc mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałów
*robienie polewy nie jest konieczne można ją zastąpić lukrem, cukrem pudrem
I gotowe, sernik pięknie i oryginalnie wygląda w przekroju, jest niesamowicie delikatny, mięciutki i wręcz rozpływa się w ustach, bardzo polecam i życzę smacznego :)










Super wygląda i napewno super smakuje
OdpowiedzUsuń