.

.

wtorek, 12 sierpnia 2025

CIASTO MALINOWY KRÓL-sernik na biszkopcie toffi z pianką jogurtową z malinami, pyszne i łatwe ciasto +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam na kolejne rewelacyjne ciasto, ciasto Malinowy król-jest to delikatny biszkopt toffi przełożony masa serową, ciasto wieńczy pianka z jogurtu z dodatkiem malin 

Ciasto pięknie wygląda i smakuje rewelacyjnie, może przygotujecie je na zbliżający się długi weekend

Polecam






Zapraszam też na film 



SKŁADNIKI 

Blaszka 25x35cm, używam szklanki 250ml 


BISZKOPT TOFFI

- 6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g)

-2 budynie karmelowe,  krówkowe lub toffi  bez cukru po 40g sztuka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szkl cukru ok 170g

-ok pół łyżki kakao (można pominąć)


MASA SEROWA

- 200g masła

- 1 kg sera z wiaderka

- szklanka mleka 250ml

- 3 jajka

- 3/4 szkl cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka



PIANKA Z MALINAMI

-300ml śmietanki 30 lub 36% 

-2 duże kubki jogurtu malinowego lub o smaku owoców leśnych 400g sztuka

-3 łyżki cukru pudru

-200g malin

-1 galaretka malinowa

-150ml gorącej wody



BISZKOPT 

białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier

zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka

przesiewamy budynie, mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao

wszystko delikatnie mieszamy



wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min

studzimy i kroimy na dwa spody





MASA SEROWA


do miski dajemy 250ml mleka, 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka dokładnie mieszamy


200g masła rozpuszczamy , dodajemy cukier

zmniejszamy ogień, dodajemy ser



dodajemy jajka

zwiększamy ogień na max i dodajemy budynie rozpuszczone w mleku, gotujemy mieszając aż masa zgęstnieje i będzie bulgotać 




ok 2/3 gorącej masy wykładamy na pierwszy spód



przykrywamy drugim o wykładamy resztę masy-studzimy



galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie 150ml i studzimy

śmietankę ubijamy z cukrem pudrem

dodajemy jogurt i maliny

dodajemy ostudzoną galaretkę i wszystko miksujemy, masa po dodaniu galaretki zrobi się rzadsza, ale spokojnie, po schłodzeniu zgęstnieje.

Masę wykładamy na ciasto 



wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin do stężenia i przegryzienia

Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie i stabilne, polecam serdecznie, smakuje rewelacyjnie

 

















4 komentarze:

  1. Witam,po ile ml, mają być jogurty, duże ale też mają różną wielkość

    OdpowiedzUsuń
  2. Również proszę o wielkość jogurtów.W sklepach są kubki o różnej pojemności.
    Dziękuję 🤗

    OdpowiedzUsuń
  3. Można się tylko domyślać że chodzi o jogurt 300-400 ml bo to są duże jogurty, jednak autorka przepisu może jednak odpowie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko