.

.

czwartek, 11 września 2025

Ciasto kakaowe z masą marchewkową i śmietanką, delikatne i przepyszne-MARCHEWKOWE POLE-+FILM

 Cześć Kochani, witam Was w kolejnym poście, dziś chcę Wam przedstawić przepis na rewelacyjne ciasto w takim troszkę jesiennym klimacie. Jest to moje autorskie ciasto, nazwałam je Marchewkowe Pole






Jest to delikatne ciasto kakaowe przełożone masą budyniową na gorąco, które bazą jest sok marchewkowy.

Dodatkowo mamy śmietankę i całość posypana jest okruszkami ciasta. Ciasto jest wysokie, eleganckie i przepyszne Zapraszam


Zapraszam też na film 



SKŁADNIKI 

blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml 


CIASTO KAKAOWE 

baza

-3/4 szkl wody

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl oleju

-4 pełne łyżki kakao


-6 jajek

-1/3 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1,5  łyżeczki sody

-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej


MASA MARCHEWKOWA

1 litr soku marchewkowego

250ml mleka

3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

pół szkl cukru

200g masła



DODATKOWO

330ml śmietanki 30 lub 36%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
100ml gorącej wody


do garnka dajemy wode, olej,cukier kakao-mieszam i zagotowujemy-studzimy do temp pokojowej

białka ubijamy, pianę odkładamy 
żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę
dodajemy ostudzoną masę z kakao
dodajemy proszek do pieczenia i sodę
dodajemy mąkę-wszystko miksujemy

dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy do połączenia




wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka



z ostudzonego ciasta ścinamy górę i kroimy je na 3 cienkie spody


MASA MARCHEWKOWA


1 litr soku marchewkowego, 200g masła-podgrzewamy aż  zacznie się gotować


w misce mieszamy budynie, mleko i cukier
wlewamy do gotującego się soku z masłem i mieszamy do zgestnienia 


gorącą masą przekładamy spody i studzimy



ściętą górę ciasta kruszymy
żelatynę rozpuszczamy i studzimy
śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę
wykładamy na ciasto i posypujemy okruszkami



ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się schłodziło







jest rewelacyjne, pięknie się kroi


3 komentarze:

  1. Dzień dobry. Czy ta masa z budyniem nie jest rzadka, jaka jest gestość po zastygnieciu? Pytam bo ja robiąc masę budyniową daję na 600ml mleka 2 budynie po 40g i 200g masła i jest ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest rzadka, po schłodzeniu jest kremowa i stabilna, widac to na filmie

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź. Wygląda smakowiecie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko