Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejne pyszne i bardzo efektowne ciasto Jest łatwe do zrobienia a smakuje po prostu rewelacyjnie. Mowa o cieście Popapraniec :) Składa się z trzysmakowego ciasta, które wykładamy naprzemiennie do blaszki, co powoduje, ze po upieczeniu jest kolorowe i pięknie wygląda jedna część jest z makiem, druga z kakao a trzecia z kokosem lub pozostaje jasna 
Spody przełożone są dżemem oraz kremem, na górze ciast
a mamy galaretkę z malinami
Wspaniałe ciasto na każdą okazję, zapraszam :)
zapraszam na film z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml
CIASTO
6 jajek
3/4 szkl cukru
80 ml oleju
3/4 szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ciemnego kakao
1/2 szkl suchego maku
*opcjonalnie 3 łyżki wiórków kokosowych
KREM
-1250 ml mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
szklanka cukru
200g masła
DODATKOWO
-dżem porzeczkowy ok 5 łyżek
-1250 ml wrzątku
-ok 300g malin
białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy cukier
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka oraz olej
przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia
ciasto dzielimy na 3 części
do jednej części dajemy mak, do drugiej kakao a trzecia zostaje jasna lub dodajemy kokos
wykładamy naprzemiennie do blaszki i przejeżdżamy po dnie np trzonkiem łyżki żeby masy lekko przemieszały się ze sobą odsyłam do filmu
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut
studzimy i kroimy na dwa spody
litr mleka zagotowujemy, w 250ml mleka rozpuszczamy budynie, mąkę i cukier-wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia
masło w temp pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej
pierwszy spód smarujemy cienko dżemem
wykładamy ok 2/3 kremu
przykrywamy drugim spodem i wykładamy resztę kremu i układamy maliny
galaretki rozpuszczamy, studzimy, chłodzimy-tężejące wykładamy na ciasto
ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się schłodziło. Pięknie wygląda w przekroju, jest przepyszne i bardzo, bardzo Wam je polecam







Idę w ciemno. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń