.

.

czwartek, 25 września 2025

CIASTO POPAPRANIEC Z MALINAMI I GALARETKĄ, pyszne i efektowne+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejne pyszne i bardzo efektowne ciasto Jest łatwe do zrobienia a smakuje po prostu rewelacyjnie. Mowa o cieście Popapraniec :) Składa się z trzysmakowego ciasta, które wykładamy naprzemiennie do blaszki, co powoduje, ze po upieczeniu jest kolorowe i pięknie wygląda jedna część jest z makiem, druga z kakao a trzecia z kokosem lub pozostaje jasna 

Spody przełożone są dżemem oraz kremem, na górze ciast


a mamy galaretkę z malinami





Wspaniałe ciasto na każdą okazję, zapraszam :) 


zapraszam na film z jego przygotowaniem 



SKŁADNIKI 

 blaszka 25x35cm   używam szklanki 250ml 


CIASTO 

6 jajek

3/4 szkl cukru 

80 ml oleju 

3/4 szkl mąki pszennej tortowej

2  łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka ciemnego kakao

1/2 szkl suchego maku

*opcjonalnie 3 łyżki wiórków kokosowych



KREM


-1250 ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-2 łyżki mąki pszennej tortowej

szklanka cukru

200g masła


DODATKOWO

-dżem porzeczkowy ok 5 łyżek

-3 galaretki malinowe 

-1250 ml wrzątku

-ok 300g malin 




białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy cukier

zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka oraz olej

przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia

ciasto dzielimy na 3 części




do jednej części dajemy mak, do drugiej kakao a trzecia zostaje jasna lub dodajemy kokos



wykładamy naprzemiennie do blaszki i przejeżdżamy po dnie np trzonkiem łyżki żeby masy lekko przemieszały się ze sobą odsyłam do filmu 






wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut 

studzimy i kroimy na dwa spody




litr mleka zagotowujemy, w 250ml mleka rozpuszczamy budynie, mąkę i cukier-wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia



masło w temp pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej



pierwszy spód smarujemy cienko dżemem



wykładamy ok 2/3 kremu



przykrywamy drugim spodem i wykładamy resztę kremu i układamy maliny



galaretki rozpuszczamy, studzimy, chłodzimy-tężejące wykładamy na ciasto



ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się schłodziło. Pięknie wygląda w przekroju, jest przepyszne i bardzo, bardzo Wam je polecam 














1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko