Myślę, że każda/y z Was jadł już coś takiego.
Napoleonki, bo o nich mowa są zrobione na słonych krakersach, które fajnie podbijają smak, masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek, i mąki.
Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę)
-1,5 paczki słonych krakersów (można kupić 1 paczkę dużą, i 1 małą)
-5szkl mleka
-250g margaryny
-3/4 szkl cukru
-2 cukry waniliowe
-2 budynie śmietankowe
-4 żółtka
-1 szkl mąki
Blaszkę smarujemy margaryną i dno wykładamy krakersami.
4 szkl mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym dajemy do garnka.
Całość należy zagotować, tak by margaryna się rozpuściła. Należy mieszać co chwilkę by się nie przypaliło.
W misce miksujemy 1 szkl mleka, mąkę, żółtka, oraz budynie. Ważne jest by wymiksować to bardzo dokładnie, tak by nie było żadnych grudek :-)
Masę wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń. Należy dokładnie mieszać by nie było grudek.
Gorącą masę wylewamy na krakersy.
Przykrywamy drugą warstwą krakersów.
Posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystudzenia, następnie przechowujemy w lodówce.
I nasze pyszne napoleonki są gotowe :-)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko