.

.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką :-)

Witam Kochani :-) . Ale się piękna zima zrobiła, dziś cały dzień śnieżek prószy:-)
Fajnie, bo zrobiło się niezwykle klimatycznie, i mimo że jest już po świętach, to jednak śnieg cieszy niesamowicie.

Za dwa dni Sylwester, mam nadzieję że arsenał fajerwerkowy już przygotowany, że szampan kupiony i że będziecie się fajnie bawić. 
Ja nie wybieram się nigdzie...chociaż nie...spędzę sylwestra w Gdyni, Krakowie lub Wrocławiu, zależy na jaki kanał przełączę :-)
Ale myślę, że będzie ok, muzyka, coś dobrego do jedzonka , potem północ, szampan, życzenia, fajerwerki.
I Nowy rok.
Mam nadzieję, że będzie dla mnie duuużo lepszy niż ten, który mija,i Wam również życzę tego samego.

Ale dość wstępu, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne ciasto. Jest to ciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto , polecam gorąco!!!

 No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:     *przepis na dużą blachę

-2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego)
-4 serki homogenizowane waniliowe  po 200g (najlepiej serki dobrej jakości, sztywne-polecam GARWOLIN)
-1 margaryna 250g
-1/2 szkl cukru
-2 paczki biszkoptów okrągłych
-1 żółtko
-3 galaretki pomarańczowe
-2 łyżki żelatyny
-1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej


1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody, studzimy. Blaszkę smarujemy tłuszczem.
W galaretce maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki.






WAŻNE:  
Przed przygotowaniem masy należy wyjąć z lodówki margarynę, jajko, serki tak by były w temperaturze pokojowej!!!

Margarynę, żółtko oraz cukier ucieramy tak by powstała gładka masa. 


Dodajemy powoli serki homogenizowane, oraz mleko w proszku.

Na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną wraz z żelatyną w 1/2 szkl wody. (WYSTUDZONĄ)
Żelatynę z kawą dodajemy bardzo powli, po łyżeczce, tak by masa się  nie zważyła.


Masę wylewamy na biszkopty.

Wsadzamy do lodówki na około 20 min tak by masa troszkę się ścięła.

Następnie ponownie maczamy biszkopty w galaretce i wykładamy na masę.



Pozostałe dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wody, tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto.

I gotowe.
Ciasto jest pyszne, mleko w proszku, serki oraz kawa  nadają mu bardzo pyszny smak.
Polecam Wam gorąco przygotowanie tego ciacha, bo warto :-)







SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe ciasto, takie... Inne :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszny wypiek

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekaw ciasto pomiędzy biszkoptami dodałem kawałki banana i połówki czereśni pycha i wyglad bajeczny pozdrawiam i dziki za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko