święta, święta i po świętach...chociaż nie do końca, właśnie mamy weekend, więc świętowania czas dalszy, potem Sylwester, Nowy Rok, i jeszcze Trzech króli, także święta trwają jeszcze wiele dni :-)
Mam nadzieję, że spędziliście je we wspaniałej atmosferze, że było pysznie i wyjątkowo, a prezenty znalezione pod choinką ucieszyły Was i były trafione ;-)
Szkoda tylko, że święta były jak zwykle szare, chociaż wczoraj u mnie spadł śnieg. Niesamowicie jest patrzeć w niebo nocą, i widzieć wirujące kryształki śniegu :-) kocham.
To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę ok 25x37
CIASTO:
-2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką, u mnie szklanka to ZAWSZE 250ml)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szkl cukru pudru
-200g masła lub margaryny
-4 żółtka
Beza:
-białka z ciasta i masy 8 białek
-1 szkl cukru pudru
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO
- posiekane orzechy włoskie do posypania około 3 porządne garście
-dżem porzeczkowy 1 słoiczek
KREM
-750ml mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-4 żółtka
-2 małe budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego około 1 łyżka
-3/4 szkl cukru
- 250g masła lub margaryny
-2 łyżki mąki pszennej
-4 żółtka
-2 małe budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego około 1 łyżka
-3/4 szkl cukru
- 250g masła lub margaryny
Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Mieszamy, do całości dodajemy posiekane zimne masło lub margarynę-rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki.
Do całości wbijamy żółtka, białka odkładamy, bo będą nam potrzebne do bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki.
Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego
Najpierw przygotowujemy bezę z połowy skałdników
czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Całość wykładamy na blat, posypujemy orzechami.
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody.
Teraz przechodzimy do przygotowania kremu.
2,5 szkl mleka wlewamy do garnka, podane składniki dodajemy do 0,5 szkl mleka i miksujemy.
Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Budyń studzimy, zimny miksujemy z masłem lub margaryną.
Wystudzone blaty przekładamy kremem i gotowe :-) Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ciasto jest pyszne, bardzo ładnie i elegancko wygląda.
Polecam każdemu by wypróbował przepis bo warto, jest niezwykle proste, zawsze wychodzi :-)
SMACZNEGO !!!
ZAPRASZAM TEŻ NA FILM
Tutaj znajduje się link do przepisu na Pychotkę na małą blaszkę kliknij
Ależ cudny ten bałwanek :)
OdpowiedzUsuńA ciacho z pewnością smakowało wybornie :)
wow, wygląda jak ciasto z dobrej cukierni. Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :-) proste, ładne i bardzo smaczne :-) wyjdzie na pewno.
UsuńKiedysz musze wyprubowacz te ciasto...wyglada pysznie!!!
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco :-)
UsuńDwa małe pytanka, chciałabym upiec, ale ile czasu piec spód i w jakiej temperaturze? A ten drzem smarujemy na surowe ciasto i pieczemy, czy dopiero po upieczeniu spodu?
OdpowiedzUsuńWszystko jest dokładnie napisane i pokazane,proszę dokładnie czytać.
UsuńDżemem smarujemy surowe ciasto,spody pieczemy 20 min w temp 170-180 stopni.
Jakie wymiary u Pani ma duża blacha?
OdpowiedzUsuństandardowa duża blacha. Ok 25x37, ale przecież jak ma pani większą czy mniejszą o kilka cm, to też jest ok...
Usuń