.

.

wtorek, 30 grudnia 2014

Pyszne krokiety z pieczarkami, grzybami i serem żółtym :-)

Witam Was Kochani zimowo  :-) 



Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na coś bardzo pysznego i bardzo łatwego w przygotowaniu.
Tym razem nie będzie to deser, a krokiety. Są bardzo pyszne, bezmięsne.
Składają się wiadomo, jak każdy krokiet z cienkiego naleśnika, i genialnie prostego i pysznego farszu. 
Cebulka, pieczarki, grzyby i ser żółty, wszystko doprawione pieprzem i wegetą, tworzą pyszny smak.

Ale nie będę się rozpisywała, przepis jest niezwykle prosty więc zaczynamy:

SKŁADNIKI:

FARSZ:
-1 duża cebula
-2 łyżki masła
-troszkę grzybów leśnych, ja używałam mrożonych, pokrojonych prawdziwków około 0,5 szkl
-około 40-50dag pokrojonych pieczarek
-250g startego sera żółtego
-pół łyżki wegety
-2 szczypty pieprzu

Cebulkę kroimy drobno, i szklimy na maśle.

 Dodajemy grzyby, mieszamy i chwilkę podsmażamy.

 Dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy i całość dusimy około 10-15 minut.



Po tym czasie dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. 
Studzimy, i do lekko ciepłego, prawie zimnego farszu dajemy starty żółty ser.


 Wszystko dokładnie mieszamy.

Farsz gotowy.


Smażymy naleśniki.
Myślę, że każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki do krokietów, ja podam tylko mniej więcej składniki na krokiety, które robiłam.

-2 jajka
-1 szkl mleka
-2 szkl wody
-0,5 szkl wody gazowanej
-3 łyżki cukru
-łyżeczka soli
-3 łyżki oleju 

i mąka do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Następnie, na naleśnik dajemy farsz, i zwijamy krokiet. 






Maczamy go w roztrzepanym jajku (3 jajka) doprawionym solą i pieprzem. 
I obtaczamy w bułce tartej.

Krokiety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor i gotowe.

Są pyszne, zarówno zaraz po usmażeniu, jak i odgrzewane. Ser się rozpuszcza, scala farsz i rewelacyjnie się ciągnie :-) mniam 



POLECAM I SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Najlepsze krokiety jakie jadłam...dziekuję. Proste a rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  2. witam masz wspanialy blog niedawno taki przepis na krokiety widzialam w jednej z gazet ale masz wspaniale przepisy zapraszam na mojego bloga dopiero coza zalozonegohttp://moje-wyroby.blog.pl/ pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa sprawa z tym żółtym serem, ale ja chyba jestem jednak zwolenniczką takich klasycznych z mięsem. ale kto wie, może z czasem się skuszę. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli takich jeszcze nie jadlaś to koniecznie spróbuj . ja tez lubialam do tej pory klasyczne krokieciki ale te są wybitne :) już niedługo dodam nowy przepis na krokieciki z farszem na bazie mlodej kapustki-pyyycha :)

      Usuń