Dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na rewelacyjne pierniczki. Święta tuż, tuż ,więc warto wypróbować.
Ja postanowiłam dziś przygotować pierniczki, bo jutro mamy taki fajny dzień :p mikołajki, to taki akcent świąteczny jest mile widziany:-)
Zanim zaczniemy, chcę Wam podziękować za odwiedziny, komentarze, miłe słowa:-)
Życzę Wam też pięknych, wymarzonych prezentów pod poduszką, i słodkich oraz radosnych chwil :-)
Teraz kilka słów o pierniczkach.
Ogólnie próbowałam sporo przepisów, ale a to jedne wychodziły za twarde, a to niezbyt smaczne, w końcu trafiłam na dwa idealne przepisy.
Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić. Pierniczki wychodzą mięciutkie, można je jeść od razu.
Nie muszą leżakować tak jak inne.
Można je przygotować w wigilię i będą idealne na święta :-)
Są niezwykle zdrowe, bo dodajemy do nich brązowy cukier, miód, kakao i wiadomo inne składniki.
Ich sekret tkwi w tym, że do ciasta dodajemy powidła śliwkowe,które nadają fajny posmak i miękkość.
Dobrze, ale dość tej pisaniny przejdźmy do konkretów:-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
-2 czubate łyżki powideł
-4 szkl mąki tortowej
-1/2 szkl miodu (może być miód sztuczny)
-2 jajka
-1 żółtko
-3/4 szkl cukru trzcinowego
-200g margaryny lub masła
-5 łyżek śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-4 łyżeczki kakao
-1 opakowanie przyprawy do piernika 40g
-pół łyżeczki soli
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę roztapiamy na małym ogniu,
dodajemy cukier trzcinowy
Następnie dodajemy powidła,
Wszystko dokładnie mieszamy.
Masę studzimy, dodajemy jajka
oraz śmietanę i miksujemy .
Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki.
Ciasto jest delikatne, gładkie:-)
Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godzinki.
Potem zaczyna się zabawa :p
Ciasto wałkujemy na około 4 mm wycinamy dowolne kształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei.
Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni.
LUKIER KRÓLEWSKI:
Wydaje mi się, że nie ma konieczność by pisać o tym jak przygotować lukier, no ale...
Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały .
Jednak niektórzy zrażają się tym, że do jego przygotowania używamy surowego białka.
Jajko należy sparzyć.
Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy
cukier puder
kilka kropli soku z cytryny
bialko
Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków.
DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które dodałam do lukru, perełek, cukrowych śnieżynek, posypki, roztopionej czekolady.
Resztę bajerów zostawiam do pierników na święta :-)
Jeśli chodzi o dekorację proszę o wyrozumiałość, gdyż w ogóle nie mam zdolność w tej materii. A co najgorsze zginęła mi końcówka od szprycy, która służyła do dekoracji, a woreczek z dziurką jest nie dla mnie.
Dziś też muszę się przyznać, że nie przykładałam sie zbytnio do dekoracji :p
Ale zapewniam nawet niezbyt urodziwe pierniki są pyszne.
Polecam Wam ten przepis, pierniczki są pyszne, mięciutkie, POLECAM
SMACZNEGO!!!
Te pierniczki to mistrzostwo świata!! Pychota
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały :-)
UsuńA jaka śmietana kwasna czy slodka
UsuńOczywiście kwaśna-już uzupełniłam :)
UsuńWitam! Czym można zastąpić powidło śliwkowe?
OdpowiedzUsuńszczerze powiedziawszy to powidła są jednym z kluczowych składników, to one wpływają na miękkość i wilgotność pierniczków. Można zastąpić ewentualnie jakimś kwaskowym dżemem np porzeczkowym.
UsuńChciałam sie zapytać czy zamiast proszku do pieczenia moze byc amoniak robilam je w zeszłym roku i niepamietam co dodawałam takie mi wyszly pyszne ze robilam je kilka razy
UsuńNie widzę kiedy dodac sól i żółtko
OdpowiedzUsuńWitam.Ile mniej wiecej wychodzi pierniczkow z tego ciasta?
OdpowiedzUsuńDuuużo :) przepis jest bardzo wydajny
UsuńSuper dziekuje!
UsuńMmm❤
OdpowiedzUsuńtam masz napisane, dwa jajka i jedno zoltko ( trzecie bialko do lukru). sol mozesz dodac do maki i proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńJaka to ma być śmietana?
OdpowiedzUsuń12 Lub 18
OdpowiedzUsuńCzy zamiast proszku do pieczenia można użyć sody?
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania. Proszę o szybką odpowiedź
Usuńjeśli chcecie takie pierniki jak z przepisu-to proszę się go trzymać nie polecam zmiany składników
UsuńUżyłam sody i wyszły super mimo wszystko :-)
UsuńPrzepis sprawdza się znakomicie :-)Dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńcieszę się :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńCzy ciasto może zostać w lodówce do kolejnego dnia?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy może byc zwykły cukier
OdpowiedzUsuńTak.spokojnie można dodać zwykły cukier :)
UsuńA czy jak upiekę tydzień wcześniej to pierniczki będą twarde w święta???
OdpowiedzUsuńTe pierniczki sa miękkie. Zostaną takie gdy będą przechowywane w szczelnym pudełku.jeśli będą bez pudełka to stwardnieją
UsuńZainteresował mnie ten przepis i pozytywne komentarze Jak długo mogą leżeć w pudełku pierniki???
OdpowiedzUsuńW szczelnej puszce lub pudełku bardzo długo :)
UsuńA moze byc bez soli? zapomnialam a ciasto juz w lodowce😢
OdpowiedzUsuńmyślę, że nic się nie stanie jak nie damy soli :)
UsuńWlasnie dzisiaj moje dxiecko przyszło ze szkoły mowiac ze na jutro do szkoly ma przyniesc pierniczki bo beda ozdabiac pierniczki zrobione i pyszne bardzo dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńROBIŁAM TE PIERNICZKI !!! SĄ REWELACYJNE !!! POLSKA ZACHWYCONA, ANGLIA ZACHWYCONA GOŚCIE Z SRI LANKI RÓWNIEŻ PRZEPIS ZAGOŚCI NA CAŁE ŻYCIE W MOIM DOMU . DZIĘKUJĘ I Z CZYSTYM SUMIENIEM POLECAM !!!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę :) Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku :)
Usuń