Dziś z racji tego, że zostało mi troszkę białek postanowiłam zrobić torciki bezowe.
No to zaczynamy :
SKŁADNIKI NA 6 SPORYCH TORCIKÓW
-6 białek
-400g cukru pudru
-szczypta soli
-2 łyżki octu winnego
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-330 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, potem mąkę i ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.
Następnie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i robimy 6 kółek z masy.
Masy troszkę zostanie, więc można zrobić kilkanaście małych bezików.
Bezy wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezy około 2 godzin.
Po tym czasie bezy delikatnie ściągamy z papieru i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem
Potem na bezę dajemy śmietanę, na śmietanę dajemy mały bezik. Możemy udekorować. I gotowe.
SMACZNEGO!!! :-)
mmmm pyszności ;-)
OdpowiedzUsuńBoskie! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwow, ale mi narobiłaś smaku :-) aż jutro chyba zrobię.
OdpowiedzUsuń