W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto słodkości, czyli tłusty czwartek, a czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci.
Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki.
Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-)
Ich przygotowanie jest niezwykle proste
No to zaczynamy :
SKŁADNIKI:
6 żółtek
8 łyżek gęstej śmietany
3 łyżki cukru
2,5 łyżki octu spirytusowego
2 łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g mąki tortowej
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
oraz dowolny dżem, marmolada lub powidła. Ja użyłam domowych powideł śliwkowych.
olej do smażenia
oraz 4 naczynka o różnej średnicy.
Np wieczko od kawy, szklanka, literatka i kieliszek -jak w moim przypadku
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet, masło oraz śmietanę.
Najpierw wszystko siekamy albo rozdrabniamy w rękach, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Kolejnym etapem jest wyżywanie się na cieście :P czyli lejemy je wałkiem ile wlezie :-)
Ciasto należy uderzać walkiem, potem składamy i uderzamy dalej, tak by dobrze napowietrzyć ciasto.
Robimy to przez około 5 minut :-) Gdy przekroimy ciasto powinny być widoczne pęcherzyki.
Teraz przystępujemy do wykonania róż.
Wycinamy 4 kółka różnej wielkości,
nacinamy je na brzegach,
układamy jedno na drugim i wciskamy palec w sam środek, tak by kółka się skleiły.
Gdy róże są gotowe przystępujemy do smażenia.
Olej wlewamy do garnka, i grzejemy. Aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę, należy wrzucić kawałeczek ciasta i zobaczyć czy skwierczy i uniesie się, jeśli tak-można smażyć.
Róże dajemy na olej górą w dół, czyli do góry nogami :P
Smażymy na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.
Wykładamy na ręcznik papierowy, tak by nadmiar tłuszczu wsiąknął w ręcznik.
Róże posypujemy cukrem pudrem a na górę do dziurki dajemy powidła.
I gotowe :-)
Piękne, pyszne i idealne na tłusty czwartek, walentynki, karnawał i nie tylko :-)
Proste i bardzo pyszne, polecam!!!
FAWORKI
Jak wspominałam we wstępie ciasto na te róże idealnie nadaje się na faworki. Z części ciasta zrobiłam trochę chrustu.
Myślę, że każdy wie jak robić chrust, rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek, kroimy w pasy, potem pasy kroimy w romby. W małych kawałkach robimy nacięcia i przewlekamy jeden bok :-)
Smażymy na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)
SMACZNEGO :-)
Przepiękne róże :-)
OdpowiedzUsuńPiekłam, pyyyyszne :-) polecam każdemu na tłusty czwartek i nie tylko, świetny przepis :-) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńŚliczne i proste w wykonaniu dziękuję za przepis .Irena
OdpowiedzUsuńWitam dokładnie tak smaczne pyszne bo tłusty czwartek raz w roku i warto się napracować a Różyczki szczególnie smaki mojego dzieciństwa pozdrawiam izapraszam na blog
OdpowiedzUsuńHejka nie bijcie ciasta wystarczy przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa i są tak samo kruche i pyszne pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBicie ciasta ma na celu jego napowietrzenie, a przepuszczenie przez maszynkę tego nie zapewni. Jeśli chcecie pulchne róże, polecam robić tak jak w przepisie. Zresztą przepuszczenie ciasta 2 razy przez maszynkę jest na pewno bardziej pracochłonne, niż jego bicie i przy okazji można się trochę powyżywać :D
Usuń