.

.

piątek, 6 lutego 2015

Róże karnawałowe i faworki :-)

Witam Kochani tego mroźnego, zimowego wieczora. Zima w pełni, karnawał w pełni więc dziś coś pysznego, prostego, ślicznego i karnawałowego.
W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto słodkości, czyli tłusty czwartek, a czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci.

  Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki.

Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-)

Ich przygotowanie jest niezwykle proste

No to zaczynamy :

SKŁADNIKI:

6 żółtek
8 łyżek gęstej śmietany
3 łyżki cukru
2,5 łyżki octu spirytusowego 
2 łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g mąki tortowej
1 cukier waniliowy

cukier puder do posypania
oraz dowolny dżem, marmolada lub powidła. Ja użyłam domowych powideł śliwkowych.

olej do smażenia
oraz 4 naczynka o różnej średnicy.
Np wieczko od kawy, szklanka, literatka i kieliszek -jak w moim przypadku


Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.



 Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet, masło oraz śmietanę.



 Najpierw wszystko siekamy albo rozdrabniamy w rękach, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.

Kolejnym etapem jest wyżywanie się na cieście :P czyli lejemy je wałkiem ile wlezie :-)

Ciasto należy uderzać walkiem, potem składamy i uderzamy dalej, tak by dobrze napowietrzyć ciasto.
Robimy to przez około 5 minut :-) Gdy przekroimy ciasto powinny być widoczne pęcherzyki.





Teraz przystępujemy do wykonania róż.

Wycinamy 4 kółka różnej wielkości,



 nacinamy je na brzegach,



 układamy jedno na drugim i wciskamy palec w sam środek, tak by kółka się skleiły.






Gdy róże są gotowe przystępujemy do smażenia.
Olej wlewamy do garnka, i grzejemy. Aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę, należy wrzucić kawałeczek ciasta i zobaczyć czy skwierczy i uniesie się, jeśli tak-można smażyć.

Róże dajemy na olej górą w dół, czyli do góry nogami :P



Smażymy na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.



Wykładamy na ręcznik papierowy, tak by nadmiar tłuszczu wsiąknął w ręcznik.

Róże posypujemy cukrem pudrem a na górę do dziurki dajemy powidła.
I gotowe :-)

Piękne, pyszne i idealne na tłusty czwartek, walentynki, karnawał i nie tylko :-)
Proste i bardzo pyszne, polecam!!!
















FAWORKI
Jak wspominałam we wstępie ciasto na te róże idealnie nadaje się na faworki. Z części ciasta zrobiłam trochę chrustu.

Myślę, że każdy wie jak robić chrust, rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek, kroimy w pasy, potem pasy kroimy w romby. W małych kawałkach robimy nacięcia i przewlekamy jeden bok :-)






Smażymy na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)



SMACZNEGO :-)

6 komentarzy:

  1. Przepiękne róże :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam, pyyyyszne :-) polecam każdemu na tłusty czwartek i nie tylko, świetny przepis :-) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i proste w wykonaniu dziękuję za przepis .Irena

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam dokładnie tak smaczne pyszne bo tłusty czwartek raz w roku i warto się napracować a Różyczki szczególnie smaki mojego dzieciństwa pozdrawiam izapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Hejka nie bijcie ciasta wystarczy przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa i są tak samo kruche i pyszne pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bicie ciasta ma na celu jego napowietrzenie, a przepuszczenie przez maszynkę tego nie zapewni. Jeśli chcecie pulchne róże, polecam robić tak jak w przepisie. Zresztą przepuszczenie ciasta 2 razy przez maszynkę jest na pewno bardziej pracochłonne, niż jego bicie i przy okazji można się trochę powyżywać :D

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko