.

.

sobota, 7 marca 2015

Pyszne ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową :-)

Witam Kochani, jak widać za oknem zima chyba odpuściła, z dnia na dzień jest coraz cieplej i czuć wiosnę w powietrzu :-)

Dziś mam dla Was bardzo fajny przepis na pyszne ciasto z dodatkiem coli. 

Lubię colę, chociaż staram się pić ją dość rzadko, bo wiadomo, do najzdrowszych nie należy.
Ciasto składa się z 3 warstw, które świetnie ze sobą współgrają tworząc bardzo ciekawy smak.
Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita śmietana posypana czekoladą. 
Ciasto jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Polecam Wam przygotowanie.




No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:     * przepis na dużą blaszkę


BISZKOPT:


-6 jajek
-6 łyżek cukru
-6 łyżek mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki  coli
-2 łyżki oleju
-3 płaskie  łyżki kakao

-trochę coli do nasączenia biszkopta

MASA:


-150g  zmielonych herbatników np. szkolne
-150g zmielonych orzechów włoskich
-150g margaryny lub masła
-120g cukru pudru
-200ml  coli 



MASA ŚMIETANOWA:

-500-600 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-3 śmietan fixy 
*jeśli nie lubicie używać śmietan fixów, dajcie żelatynę około 2 łyżki rozpuszczamy w 0,5 szkl wody


-trochę czekolady gorzkiej do posypania ciasta (około 0,5 tabliczki)



BISZKOPT 


Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.



Do ubitych białek dodajemy wciąż miksując cukier. 
Następnie dodajemy po żółtku.

Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy bardzo delikatnie miksując.

Następnie dodajemy olej oraz colę. 

Wszystko dokładnie miksujemy. 
Biszkopt wylewamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą blaszki. 
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Po wystudzeniu biszkopt nasączamy colą. 





MASA:



Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i dajemy do jednej miski.

Całość zalewamy 200ml coli, i mieszamy.

Odstawiamy na chwilę.

Następnie w osobnej misce miksujemy na jednolitą masę margarynę w temperaturze pokojowej, 

i dodajemy do niej po łyżce masy z herbatników i orzechów. Na koniec dodajemy cukier puder.

Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt.
Wyrównujemy.



MASA ŚMIETANOWA:


Schłodzoną śmietankę  chwilę ubijamy.  Śmietan fixy mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do jeszcze nie ubitej śmietany, ubijamy do sztywności.
Wiem, ze wiele osób nie lubi używać śmietan fixów, jeśli nie chcecie, to po prostu do ubitej śmietany dodajcie rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. 

Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i ciacho gotowe:-)



Przechowujemy w lodówce. Najlepsze na drugi dzień. Polecam bo warto, jest pyszne :-)








SMACZNEGO!!!!



















13 komentarzy:

  1. boskie, uwielbiam takie ciacha;

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę przepysznie. Smak coli jest tutaj bardzo intrygujący. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. piekłam to ciasto, rewelacja!!! Mojej rodzinie strasznie smakowało, mąż wsunął prawie pół blaszki sam :-) rewelacja, to bedzie jedno z moich sztandarowych ciast. Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. w jakiej /wielkości / blaszce pieczemy to ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. standardowa duża blaszka-około 22x35cm :-)

      Usuń
  5. Upieklam i potwierdzam, że łatwe i pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczynam je piec:)

    OdpowiedzUsuń