Witam :-) ostatnio troszkę zaniedbałam bloga, ale nie miałam zbytnio czasu na jego prowadzenie, jak również nie robiłam nic ciekawego co nadawałoby się do publikacji :-) Jeśli coś piekłam, to były to przeważnie ciasta, które są już na blogu :-)
Dziś mam 3 przepisy, które chcę Wam przekazać, są banalne, ale bardzo pyszne :-)
Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce. Ogólnie słyszę opinie, że mało osób lubi wątróbkę, owszem przyrządzona w sposób klasyczny bywa twarda, i ma nieciekawy smak.
Wątróbka, którą ja proponuję jest bardzo pyszna, robię ją dosyć często. Jest mięciutka, nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-)
Bardzo polecam.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
-około 1 kg wątróbki wieprzowej
-3 spore cebule
-mleko
-3 ząbki czosnku
-przyprawę wegetę
-pieprz
-mąkę około 1 szklanka
-olej do smażenia
Około 2 godziny przed przygotowaniem dania wątróbkę myjemy i umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem i zostawiamy. Moczenie w mleku powoduje usunięcie wszelkich substancji, które są szkodliwe w wątrobie, bo jak wiemy wątroba pełni w organizmie funkcje jakby filtra.
W międzyczasie cebule obieramy, i szatkujemy. Smażymy na 3 łyżkach oleju, w zasadzie szklimy.
Wątróbkę wyciągamy z mleka i kroimy na plastry.
Przekładamy do miski i zasypujemy mąką. Obtaczamy wszystkie kawałki dokładnie w mące.
Wątróbki nie przyprawiamy na tym etapie :-)
Następnie wątróbkę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, robimy to szybko, nie szkodzi że w środku wątróbka będzie jeszcze krwista, potem będziemy ją dusić, to dojdzie.
I tak postępujemy, aż usmażymy wszystkie kawałki wątróbki.
Następnie czosnek przepuszczamy przez praskę, lub kroimy na malutkie kawałeczki i dodajemy do całości. Wszystko mieszamy, zalewamy wodą, tak do połowy wysokości garnka, i dusimy całość na małym ogniu.
Powstanie nam fajny sosik :-)
Dusimy około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
I gotowe. Wątróbka jest pyszna, mięciutka.
Danie bardzo łatwe, pyszne, tanie :-)
Polecam
SMACZNEGO!!! :-)
przed smazeniem watrobki nalezy usunac blone oraz wyciac zylaste sciegna
OdpowiedzUsuńnigdy nie kupuje wątróbki ze ścięgnami,zresztą chyba każdy wie,że nie jemy ze ścięgnami...
Usuń