.

.

środa, 27 maja 2015

duszona wątróbka z cebulką

Witam :-) ostatnio troszkę zaniedbałam bloga, ale nie miałam zbytnio czasu na jego prowadzenie, jak również nie robiłam nic ciekawego co nadawałoby się do publikacji :-) Jeśli coś piekłam, to były to przeważnie ciasta, które są już na blogu :-)
Dziś mam 3 przepisy, które chcę Wam przekazać, są banalne, ale bardzo pyszne :-)
Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce. Ogólnie słyszę opinie, że mało osób lubi wątróbkę, owszem przyrządzona w sposób klasyczny bywa twarda, i ma nieciekawy smak. 
Wątróbka, którą ja proponuję jest bardzo pyszna, robię ją dosyć często. Jest mięciutka,  nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-)

Bardzo polecam.


No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:

-około 1 kg wątróbki wieprzowej
-3 spore cebule
-mleko
-3 ząbki czosnku
-przyprawę wegetę
-pieprz
-mąkę około 1 szklanka
-olej do smażenia


Około 2 godziny przed przygotowaniem dania wątróbkę myjemy i umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem i zostawiamy. Moczenie w mleku powoduje usunięcie wszelkich substancji, które są szkodliwe w wątrobie, bo jak wiemy wątroba pełni w organizmie funkcje jakby filtra. 

W międzyczasie cebule obieramy, i szatkujemy. Smażymy na 3 łyżkach oleju, w zasadzie szklimy.

Wątróbkę wyciągamy z mleka i kroimy na plastry. 

Przekładamy do miski i  zasypujemy mąką. Obtaczamy wszystkie kawałki dokładnie w mące. 
Wątróbki nie przyprawiamy na tym etapie :-)

Następnie wątróbkę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, robimy to szybko, nie szkodzi że w środku wątróbka będzie jeszcze krwista, potem będziemy ją dusić, to dojdzie.

I tak postępujemy, aż usmażymy wszystkie kawałki wątróbki.

 Następnie czosnek przepuszczamy przez praskę, lub kroimy na malutkie kawałeczki i dodajemy do całości. Wszystko mieszamy, zalewamy wodą, tak do połowy wysokości garnka, i dusimy całość na małym ogniu.
Powstanie nam fajny sosik :-) 
Dusimy około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 




I gotowe.  Wątróbka jest pyszna, mięciutka. 
Danie bardzo łatwe, pyszne, tanie :-) 
Polecam 
SMACZNEGO!!! :-)

2 komentarze:

  1. przed smazeniem watrobki nalezy usunac blone oraz wyciac zylaste sciegna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie kupuje wątróbki ze ścięgnami,zresztą chyba każdy wie,że nie jemy ze ścięgnami...

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko