Pyszne, chrupiące chlebki PIDE z rewelacyjnym farszem mięsnym.
Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska.
Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
CIASTO:
-4 szkl mąki pszennej
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki cukru
-300ml ciepłej wody
-4 dag drożdży
-4 łyżki oleju
FARSZ:
-1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić
-1 papryka czerwona
-pół słoiczka koncentratu pomidorowego
-2 cebule
-trochę oleju
-250g pieczarek
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, papryka słodka
Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
FARSZ:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut.
Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę by nadmiar wody odparował.
Następnie urywamy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i składamy na kształt łódki.
Następnie kładziemy na blaszce, i dajemy farsz, można posypać jeszcze koperkiem.
Chlebki pieczemy około 20 minut w temp 190 stopni, na złoty kolor.
I gotowe, można jeść :-)
Polecam bo są pyszne.
SMACZNEGO!!!
mniam :-)
OdpowiedzUsuńPide wygląda inaczej no i nie porównujemy szynki wieprzowe do cielęciny. Pieczarki to tez polski dodatek bo w Turcji sięnie używa. Przydałob się więcej przypraw (kumin, pieprz czerwony ogromne ilości świeżej pietruszki). Trochę hucznie i nazwane tureckimi. Wzorowane na tureckich ok. Ale nie tureckie.
OdpowiedzUsuńChlebki są zrobione według oryginalnego, tureckiego przepisu, wiec mają prawo nazywać się tureckimi :-) A farsz jest mięsny-nie turecki :-) Grunt, że jest smaczne :-) Pozdrawiam
UsuńJak zwykle "przypadkiem" znalazłam blog Pani Katarzyny i wsiąkłam :) zostaję stałą fanką. A chlebki robię już jutro. Pozdrawiam autorkę
OdpowiedzUsuńDziękuje za bardzo miły. komentarz.chlebki sa rewelacyjne robiłam je dziś :) na pewno będą. smakować :) pozdrawiam :)
UsuńMmmm... aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤