.

.

piątek, 3 czerwca 2016

Krokiety z farszem na bazie młodej białej kapusty, z marchewką, pieczarkami i ryżem. Pyszne

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z wspaniałym przepisem na krokiety, które stały się ostatnio jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań.

Jako, że młode warzywa są już dostępne w zasadzie wszędzie, pora to wykorzystać. 
Sekretem krokiecików jest pyszny farsz, który kryje w sobie wszystko co najlepsze-pieczarki lub grzyby, cebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje się z naleśnikiem.

Polecam te krokieciki, są rewelacyjne

SKŁADNIKI

NALEŚNIKI

-2 szklanki mleka
-0,5 szklanki wody
-0,5 szklanki wody gazowanej 
-4 łyżki cukru
-2 jajka
-4 łyżki oleju rzepakowego
-mąka tortowa 

FARSZ

-0,5  dużej główki kapusty młodej, lub jedna mała kapusta młoda
-1 duża marchewka
-300 g pieczarek lub grzybów
-1 kostka  rosołowa grzybowa 
-1 duża cebula
-100 g ryżu (1 torebka)
-wegeta
-pieprz
-troszkę oleju


PANIERKA

-2 jajka
-sól
-pieprz
-bułka tarta


Na początku smażymy naleśniki. Wiem, że każdy posiada własny przepis, ale w razie czego podaję własny. Podane składniki miksujemy razem, oprócz mąki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż uzyskamy konsystencję lejącą, ale jednak gęstawą. 

Ciasto ma się ładnie i łatwo rozprowadzać na patelni.
Ciasto odkładamy na 10 minut i smażymy naleśniki.



FARSZ

cebulę szatkujemy i dajemy do garnka, smażymy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojone grzyby lub pieczarki, chwilkę dusimy.  Następnie dodajemy kostkę rosołową grzybową. Wszystko mieszamy i dalej dusimy. Dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz poszatkowaną kapustę. 


Wszystko razem dusimy do miękkości. 
W osobnym garnku gotujemy ryż.


Gdy wszystko jest już miękkie, dodajemy ugotowany i odcedzony z wody ryż, mieszamy.
Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą.



Farsz nakładamy na naleśnik i zwijamy.

Najpierw boki do siebie, a potem z góry na dół.


Jajka wraz z solą i pieprzem roztrzepujemy, krokieta maczamy w jajkach i obtaczamy w bułce tartej. 
Smażymy na złoty kolor i gotowe :-)



Krokiety są wspaniałe, z tego przepisu wychodzi och około 12-15 sztuk.

Można je zamrozić, można odgrzać następnego dnia. 
Bardzo pyszne danie, polecam gorąco :-)







SMACZNEGO!!! 


3 komentarze:

  1. mniam, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pięknie ale czy na pewno do naleśników 4 łyżki cukru?

    OdpowiedzUsuń