Witam Kochani
Dziś przychodzę do Was z wspaniałym przepisem na krokiety, które stały się ostatnio jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań.
Jako, że młode warzywa są już dostępne w zasadzie wszędzie, pora to wykorzystać.
Sekretem krokiecików jest pyszny farsz, który kryje w sobie wszystko co najlepsze-pieczarki lub grzyby, cebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje się z naleśnikiem.
Polecam te krokieciki, są rewelacyjne
SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
-2 szklanki mleka
-0,5 szklanki wody
-0,5 szklanki wody gazowanej
-4 łyżki cukru
-2 jajka
-4 łyżki oleju rzepakowego
-mąka tortowa
FARSZ
-0,5 dużej główki kapusty młodej, lub jedna mała kapusta młoda
-1 duża marchewka
-300 g pieczarek lub grzybów
-1 kostka rosołowa grzybowa
-1 duża cebula
-100 g ryżu (1 torebka)
-wegeta
-pieprz
-troszkę oleju
PANIERKA
-2 jajka
-sól
-pieprz
-bułka tarta
Na początku smażymy naleśniki. Wiem, że każdy posiada własny przepis, ale w razie czego podaję własny. Podane składniki miksujemy razem, oprócz mąki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż uzyskamy konsystencję lejącą, ale jednak gęstawą.
Ciasto ma się ładnie i łatwo rozprowadzać na patelni.
Ciasto odkładamy na 10 minut i smażymy naleśniki.
FARSZ
cebulę szatkujemy i dajemy do garnka, smażymy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojone grzyby lub pieczarki, chwilkę dusimy. Następnie dodajemy kostkę rosołową grzybową. Wszystko mieszamy i dalej dusimy. Dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz poszatkowaną kapustę.
Wszystko razem dusimy do miękkości.
W osobnym garnku gotujemy ryż.
Gdy wszystko jest już miękkie, dodajemy ugotowany i odcedzony z wody ryż, mieszamy.
Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą.
Farsz nakładamy na naleśnik i zwijamy.
Najpierw boki do siebie, a potem z góry na dół.
Jajka wraz z solą i pieprzem roztrzepujemy, krokieta maczamy w jajkach i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor i gotowe :-)
Krokiety są wspaniałe, z tego przepisu wychodzi och około 12-15 sztuk.
Można je zamrozić, można odgrzać następnego dnia.
Bardzo pyszne danie, polecam gorąco :-)
SMACZNEGO!!!
mniam, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie ale czy na pewno do naleśników 4 łyżki cukru?
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! Polecam!
OdpowiedzUsuń