Ciecierzyca staje się ostatnio coraz bardziej popularna. Zawdzięcza to swoim wspaniałym prozdrowotnym właściwościom. Zawiera duuuużo białka, wspomaga odchudzanie czy pomaga w obniżaniu cholesterolu. Zresztą nie będę tutaj Was zanudzała właściwościami, wystarczy sobie wygooglować :-)
Z ciecierzycy można przygotować dużo wspaniałych dań. Ja używam ją jako alternatywę dla białej fasoli.
Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki.
SKŁADNIKI
-0,5 kg dowolnej kiełbasy
-kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka)
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 duża marchew poszatkowana w cieniutkie plasterki
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości
-1 kubek 330ml suchej ciecierzycy-można dać więcej, ale ciecierzyca ładnie napęcznieje
-troszkę oleju
-vegeta
-pieprz
-majeranek
-słodka papryka
-1 łyżka mąki
Ciecierzycę dajemy do miski lub garnka, zalewamy wodą i odkładamy na całą noc.
Woda ma być około 5 cm powyżej ciecierzycy
Napęczniałą ciecierzycę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę do miękkości.
W osobnym garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną kiełbaskę oraz mięso.
Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek, marchew.
Wszystko podlewamy wodą i dusimy.
Gdy ciecierzyca jest jędrna, ale po zmiażdżeniu miękka, dodajemy ją do mięsa.
Wszystko zalewamy wodą i zagotowujemy.
Następnie dodajemy koncentrat, przyprawy.
W 0,5 szklanki wody rozpuszczamy czubatą łyżkę wody, całość dodajemy do potrawy dokładnie mieszając.
Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe :-)
Polecam
Bardzo syte i pyszne danie, idealne na obiad.
Ciecierzyca ma też bardzo korzystne właściwości nie powodujące wzdęć. :-)
Polecam i smacznego :-)
Skoro lubię fasolkę po bretońsku, to wersję z ciecierzycą na pewno też bym polubiła.
OdpowiedzUsuńna pewno, ja osobiście odkąd odkryłam ciecierzycę, fasoli nie używam wcale :-) Polecam
Usuń