.

.

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Ciecierzyca po bretońsku

Witam Kochani 

Ciecierzyca staje się ostatnio coraz bardziej popularna. Zawdzięcza to swoim wspaniałym prozdrowotnym właściwościom. Zawiera duuuużo białka, wspomaga odchudzanie czy pomaga w obniżaniu cholesterolu. Zresztą nie będę tutaj Was zanudzała właściwościami, wystarczy sobie wygooglować :-)


Z ciecierzycy można przygotować dużo wspaniałych dań. Ja używam ją jako alternatywę dla białej fasoli.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki.


SKŁADNIKI

-0,5 kg dowolnej kiełbasy
-kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka)
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 duża marchew poszatkowana w cieniutkie plasterki
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości
-1 kubek 330ml suchej ciecierzycy-można dać więcej, ale ciecierzyca ładnie napęcznieje
-troszkę oleju
-vegeta
-pieprz
-majeranek
-słodka papryka
-1 łyżka mąki



Ciecierzycę dajemy do miski lub garnka, zalewamy wodą i odkładamy na całą noc. 
Woda ma być około 5 cm powyżej ciecierzycy


Napęczniałą ciecierzycę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę do miękkości.


W osobnym garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną kiełbaskę oraz mięso.

Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek, marchew.

Wszystko podlewamy wodą i dusimy.

Gdy ciecierzyca jest jędrna, ale po zmiażdżeniu miękka, dodajemy ją do mięsa.

Wszystko zalewamy wodą i zagotowujemy.

Następnie dodajemy koncentrat, przyprawy.

W 0,5 szklanki wody rozpuszczamy czubatą łyżkę wody, całość dodajemy do potrawy dokładnie mieszając.

Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe :-)

Polecam

Bardzo syte i pyszne danie, idealne na obiad. 
Ciecierzyca ma też bardzo korzystne właściwości nie powodujące wzdęć. :-)






Polecam i smacznego :-)


2 komentarze:

  1. Skoro lubię fasolkę po bretońsku, to wersję z ciecierzycą na pewno też bym polubiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno, ja osobiście odkąd odkryłam ciecierzycę, fasoli nie używam wcale :-) Polecam

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko