jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt, i piękny wygląd :-)
Mowa o jogurtowcu na zimno, który wygląda jak zebra.
łączy w sobie wiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-)
SKŁADNIKI
przepis na małą tortownicę o średnicy 20cm
BISZKOPT
- 3 jajka
-5 łyżek mąki pszennej
-4 łyżki cukru
-1 łyżka kakao
MASA JOGURTOWA
-3 gęste jogurty naturalne po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu
-7 łyżek cukru pudru
-1,5 łyżki kakao
-3 łyżki żelatyny
-2 łyżki śmietany kwaśnej
DODATKI
-truskawki
-bita śmietana
PONCZ
-sok z 1/2 cytryny
-woda
-1 łyżka cukru
Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.
Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao.
Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy.
Biszkopt pieczemy około 10-15 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
Gdy ostygnie ponczujemy.
Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż.
Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek cieciem do obręczy.
MASA JOGURTOWA
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dokładnie studzimy pilnując by była letnia, ale wciąż płynna.
Jogurty dzielmy na pół, czyli 1,5 jogurtu dajemy do jednej miski i 1,5 do drugiej.
Do pierwszej miski z jogurtem dajemy 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany
miksujemy.
Do drugiej 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao
miksujemy
Następnie do mas dodajemy po połowie ostudzonej żelatyny, wlewamy ja miksując, nie miksujemy długo.
Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko
Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas.
następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo.
I wsadzamy do lodówki.
Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki.
Ściągamy obręcz tortownicy.
Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe i pięknie wygląda.
Polecam :-)
SMACZNEGO:)
Wygląda super!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńZapewne pyszne, wygląda bardzo efektownie.
OdpowiedzUsuńdziękuje ślicznie :-)
UsuńAleż ono cudne!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję ślicznie :-)
UsuńJak te masy ukladalas? Jedna na drugą czy wylewalas wokół. Super ciacho
OdpowiedzUsuń2 łyżki jasnej, na to 2 łyżki ciemnej i tak dalej aż do skończenia mas. Technika jest identyczna jak przy cieście zebra :)
Usuńtylko łyżki takie duże-drewniane :-) A jak zwykła łyżką nakładasz to więcej trochę masy, i wtedy będzie więcej pasków :-)
UsuńCiacho revelacja i pieknie wyglada.Napewno zrobie.Swietny pomysl
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo polecam, jest proste, pyszne i efektowne :-) czego chcieć więcej :-) Pozdrawiam cieplutko
UsuńJak dla mnie -rewelacja.
OdpowiedzUsuńKocham długie, krzywonogie, czarne i kochające przegubowce.
Miałam taką właśnie 14 lat..... Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
pozdrawiam, jamniory są najukochańsze na świecie.
Usuńczy jak dodam kwasna smietane to jogurt bedzie dobry?
OdpowiedzUsuńBędzie dobry, ponieważ śmietany kwaśnej dodajemy tylko 2 łyżki.
UsuńCzy mogę dodać jogurt grecki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście :) masa będzie tylko trochę gęściejsza
OdpowiedzUsuńdzisiaj bede robic:)
OdpowiedzUsuńWlasnie sie zabieram za robienie casta ale mam pytanie do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńMożna upiec biszkopt według własnego,sprawdzonego przepisu. Ja nie dodaję proszku do pieczenia,puszystość nadają białka.
UsuńTo jakim cudem pani rosnie?
UsuńOj widać,że tajniki kuchni nie są Pani zbyt dobrze znane. Jak już wcześniej napisałam puszystość biszkoptowi nadaja białka. Dlatego należy delikatnie mieszać masę tak by nie zniszczyć ich struktury. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty. Chcę również zauważyć,że w tym cieście biszkopt ma być niziutki. Jeśli nie czuje się Pani pewnie to proszę dołożyć do ciasta pół łyżeczki proszku do pieczenia. :)
UsuńCzy moga byc jogurty greckie?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńWitam, bardzo podoba mi się Pani ciasto ale mam jedno pytanie. Czy w blaszce o wymiarach 24cm ilość składników będzie się różnić od przepisu na blaszkę o wym. 20cm ?? Czy należy zwiększyć ilość jakiś dodawanych składników ?
OdpowiedzUsuńMyślę,że nie ma potrzeby zwiekszania składnikow,ciasto wyjdzie minimalnie niższe
UsuńWyjdzie sporo niższe, wiem z autopsji, zalecam podwojenie składników, oczywiście jak kto woli.
UsuńDziękuję :) W takim razie na pewno te ciasto zrobię.
OdpowiedzUsuńDo zrobienia ponczu ile potrzeba wody?
OdpowiedzUsuńtrochę, ja daję na oko, myślę, że troszkę mniej jak pół szklanki :)
UsuńCzy można zrobić go z innymi owocami?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożna, jednak proszę zwrócić uwagę,że truskawki są ułożone dookoła blaszki, z innymi owocami takiego efektu nie będzie :)
Usuńo równie pyszny przepis proszę o przepis na makowiec u pani wszystko wychodzu
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, postaram się dodać w najbliższym czasie przepis na makowiec :)
Usuń