.

.

sobota, 11 czerwca 2016

Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-)

Witam Kochani

jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt, i piękny wygląd :-)

Mowa o jogurtowcu na zimno, który wygląda jak zebra.

łączy w sobie wiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-)


SKŁADNIKI

przepis na małą tortownicę o średnicy 20cm


BISZKOPT

- 3 jajka
-5 łyżek mąki pszennej
-4 łyżki cukru
-1 łyżka kakao


MASA JOGURTOWA

-3 gęste jogurty naturalne  po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu 
-7 łyżek cukru pudru
-1,5 łyżki kakao
-3 łyżki żelatyny
-2 łyżki śmietany kwaśnej 


DODATKI

-truskawki 
-bita śmietana

PONCZ
-sok z 1/2 cytryny
-woda
-1 łyżka cukru 



Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu.

Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.

Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao.

Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy.

Biszkopt pieczemy około 10-15 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.

Gdy ostygnie ponczujemy.

Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż.


Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek cieciem do obręczy.



MASA JOGURTOWA

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dokładnie studzimy pilnując by była letnia, ale wciąż płynna.


Jogurty dzielmy na pół, czyli 1,5 jogurtu dajemy do jednej miski i 1,5 do drugiej.

Do pierwszej miski z jogurtem dajemy 3  łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany
miksujemy.

Do drugiej 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao
miksujemy

Następnie do mas dodajemy po połowie ostudzonej żelatyny, wlewamy ja miksując, nie miksujemy długo.


Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko


Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas.

następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając  lekko ciasto w lewo i prawo.

I wsadzamy do lodówki.

Gdy stężeje   dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki.


Ściągamy obręcz tortownicy. 


Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe i pięknie wygląda. 




























Polecam :-)
SMACZNEGO:)

27 komentarzy:

  1. Zapewne pyszne, wygląda bardzo efektownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak te masy ukladalas? Jedna na drugą czy wylewalas wokół. Super ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżki jasnej, na to 2 łyżki ciemnej i tak dalej aż do skończenia mas. Technika jest identyczna jak przy cieście zebra :)

      Usuń
    2. tylko łyżki takie duże-drewniane :-) A jak zwykła łyżką nakładasz to więcej trochę masy, i wtedy będzie więcej pasków :-)

      Usuń
  3. Ciacho revelacja i pieknie wyglada.Napewno zrobie.Swietny pomysl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, bardzo polecam, jest proste, pyszne i efektowne :-) czego chcieć więcej :-) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  4. Jak dla mnie -rewelacja.
    Kocham długie, krzywonogie, czarne i kochające przegubowce.
    Miałam taką właśnie 14 lat..... Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozdrawiam, jamniory są najukochańsze na świecie.

      Usuń
  5. czy jak dodam kwasna smietane to jogurt bedzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobry, ponieważ śmietany kwaśnej dodajemy tylko 2 łyżki.

      Usuń
  6. Czy mogę dodać jogurt grecki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczywiście :) masa będzie tylko trochę gęściejsza

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie sie zabieram za robienie casta ale mam pytanie do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec biszkopt według własnego,sprawdzonego przepisu. Ja nie dodaję proszku do pieczenia,puszystość nadają białka.

      Usuń
    2. To jakim cudem pani rosnie?

      Usuń
    3. Oj widać,że tajniki kuchni nie są Pani zbyt dobrze znane. Jak już wcześniej napisałam puszystość biszkoptowi nadaja białka. Dlatego należy delikatnie mieszać masę tak by nie zniszczyć ich struktury. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty. Chcę również zauważyć,że w tym cieście biszkopt ma być niziutki. Jeśli nie czuje się Pani pewnie to proszę dołożyć do ciasta pół łyżeczki proszku do pieczenia. :)

      Usuń
  9. Czy moga byc jogurty greckie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, bardzo podoba mi się Pani ciasto ale mam jedno pytanie. Czy w blaszce o wymiarach 24cm ilość składników będzie się różnić od przepisu na blaszkę o wym. 20cm ?? Czy należy zwiększyć ilość jakiś dodawanych składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że nie ma potrzeby zwiekszania składnikow,ciasto wyjdzie minimalnie niższe

      Usuń
  11. Dziękuję :) W takim razie na pewno te ciasto zrobię.

    OdpowiedzUsuń