.

.

środa, 10 sierpnia 2016

Mięciutkie knedle z borówkami z ciasta parzonego bez ziemniaków, szybkie i pyszne :-)

Witam Kochani

Pogoda nam coraz częściej płata figle,jeszcze wczoraj było ponad 30 stopni a dziś w nocy ma w górach padać śnieg...paranoja :-) 

Aby sobie umilić szarobure deszczowe dni polecam Wam rewelacyjny przepis na knedle z borówkami.



Robi się je ekspresowo, są mega mięciutkie i pyszne. Robi się je z ciasta parzonego, które jest niezwykle mięciutkie i delikatne. Knedle są bez ziemniaków więc robi się je dużo szybciej, i wydaje mi się,że w smaku są lepsze. 

Polecam serdecznie


SKŁADNIKI


CIASTO

-500ml mleka 2%
-2 łyżki masła
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 żółtka
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej


NADZIENIE i SOS

-400g borówek
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki cukru
-4 łyżki śmietany
-0,5 szklanki mleka


Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki  mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie.


Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.

Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos.





Knedle gotujemy aż do wypłynięcia. 

I gotowe :-) Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco :-)








 Z przepisu wychodzi około 20-24 średniej wielkości knedli.

SMACZNEGO!!! 




-

18 komentarzy:

  1. z borówkami wszystko jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, pyszne są, zwłaszcza teraz-bo świeże, nie mrożone :-)

      Usuń
  2. Witam serdecznie. Musze przyznać że przepis mnie zaskoczył. Tak na oko podobne do pampuchów, a nazwa sugeruje że z ziemniakami > a tu ani jedno ani drugie - sama mąka i jajka :)
    Muszę koniecznie zrobić tylko tak się zastanawiam nad śliwkami ( mam małe > takie prawdziwe słodziutkie węgierki ) czy będą się nadawać? Jakie jeszcze owoce można wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie ze sliwki bedą się nadawać :-) Te knedle można w zasadzie zrobić ze wszystkm ja najbardziej lubię z borówkami, ale można też zrobić ze śliwkami, serem, truskawkami, czy na słono z mięsem, pieczarkami itp. Przepis jest super, bo knedle robi się szybko i przyjemnie, a w smaku są boskie :-) Pozdrawiam i życzę przyjemnego gotowania :-)

      Usuń
  3. Zrobiłam dziś te knedle, ale ze śliwkami i sosem karmelowym :) Mam nadzieję, że będą równie smaczne jak Twoje :) Teraz tylko czekam na powrót dzieciaków ze szkoły i pojdą do gara ;) Zrobiły się błyskawicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, z sosem karmelowym i śliwkami będą na pewno pyszne. mam nadzieję, że smakowały :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. Smakowały, smakowały ;) Dziś powtórka ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy te knedle można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tego nie robiłam, ale myślę,że tak. Proszę j pogotować chwilkę, potem dać do zimnej wody, dać na sitko żeby nadmiar wody odpłynął i włożyć do zamrażarki. Potem wystarczy je tylko dać na gotującą się wodę i chwilkę podgotować. Powinno być wszystko ok :-)

      Usuń
  5. Mam pytanie ☺ czy jak zrobię ciasto to może ono poleżeć tak 3h za nim dodam do środka owoce i je ugotuje? Czy trzeba odrazu robic i gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może poleżeć, ale proszę je czymś okryć żeby nie zeschło się z wierzchu, może pani owinąć ciasto folią :-)

      Usuń
  6. Czy można te knedliki zrobić wcześniej i odgrzać w mikrofali

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, sama tak czasami robię :-)

      Usuń
  7. Dziekuje 2dni temu he robilam sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :-)

      Usuń
  8. Super pomysł :) dzisiaj robię.Kasia Ty masz ekstra te wszystkie przepisy :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń