Witam Kochani
Pogoda nam coraz częściej płata figle,jeszcze wczoraj było ponad 30 stopni a dziś w nocy ma w górach padać śnieg...paranoja :-)
Aby sobie umilić szarobure deszczowe dni polecam Wam rewelacyjny przepis na knedle z borówkami.
Robi się je ekspresowo, są mega mięciutkie i pyszne. Robi się je z ciasta parzonego, które jest niezwykle mięciutkie i delikatne. Knedle są bez ziemniaków więc robi się je dużo szybciej, i wydaje mi się,że w smaku są lepsze.
Polecam serdecznie
SKŁADNIKI
CIASTO
-500ml mleka 2%
-2 łyżki masła
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 żółtka
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
NADZIENIE i SOS
-400g borówek
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki cukru
-4 łyżki śmietany
-0,5 szklanki mleka
Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie.
Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos.
Knedle gotujemy aż do wypłynięcia.
I gotowe :-) Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco :-)
Z przepisu wychodzi około 20-24 średniej wielkości knedli.
SMACZNEGO!!!
-
Smaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńz borówkami wszystko jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, pyszne są, zwłaszcza teraz-bo świeże, nie mrożone :-)
UsuńWitam serdecznie. Musze przyznać że przepis mnie zaskoczył. Tak na oko podobne do pampuchów, a nazwa sugeruje że z ziemniakami > a tu ani jedno ani drugie - sama mąka i jajka :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić tylko tak się zastanawiam nad śliwkami ( mam małe > takie prawdziwe słodziutkie węgierki ) czy będą się nadawać? Jakie jeszcze owoce można wykorzystać?
oczywiscie ze sliwki bedą się nadawać :-) Te knedle można w zasadzie zrobić ze wszystkm ja najbardziej lubię z borówkami, ale można też zrobić ze śliwkami, serem, truskawkami, czy na słono z mięsem, pieczarkami itp. Przepis jest super, bo knedle robi się szybko i przyjemnie, a w smaku są boskie :-) Pozdrawiam i życzę przyjemnego gotowania :-)
UsuńZrobiłam dziś te knedle, ale ze śliwkami i sosem karmelowym :) Mam nadzieję, że będą równie smaczne jak Twoje :) Teraz tylko czekam na powrót dzieciaków ze szkoły i pojdą do gara ;) Zrobiły się błyskawicznie ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, z sosem karmelowym i śliwkami będą na pewno pyszne. mam nadzieję, że smakowały :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńSmakowały, smakowały ;) Dziś powtórka ;) Pozdrawiam :)
UsuńCzy te knedle można zamrozić?
OdpowiedzUsuńNigdy tego nie robiłam, ale myślę,że tak. Proszę j pogotować chwilkę, potem dać do zimnej wody, dać na sitko żeby nadmiar wody odpłynął i włożyć do zamrażarki. Potem wystarczy je tylko dać na gotującą się wodę i chwilkę podgotować. Powinno być wszystko ok :-)
UsuńMam pytanie ☺ czy jak zrobię ciasto to może ono poleżeć tak 3h za nim dodam do środka owoce i je ugotuje? Czy trzeba odrazu robic i gotować?
OdpowiedzUsuńmoże poleżeć, ale proszę je czymś okryć żeby nie zeschło się z wierzchu, może pani owinąć ciasto folią :-)
UsuńCzy można te knedliki zrobić wcześniej i odgrzać w mikrofali
OdpowiedzUsuńOczywiście, sama tak czasami robię :-)
UsuńDziekuje 2dni temu he robilam sa przepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :-)
UsuńSuper pomysł :) dzisiaj robię.Kasia Ty masz ekstra te wszystkie przepisy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam