Już półmetek wakacji :-)
Czas leci tak szybko, że nawet nie zdążymy się zorientować a już będzie jesień, którą uwielbiam :-)
No nic, taka kolej rzeczy :-)
Na razie trzeba cieszyć się latem, słońcem i dobrodziejstwami natury, których w zimie nie będzie.
No ale przejdźmy do sedna, ostatnio na wielu blogach widziałam przepis na ciekawe ciasto o nazwie kinder country, nazwa pochodzi od batonika firmy kinder.
Ciasto od razu przykuło moją uwagę, i postanowiłam je wykonać.
Nie żałuję-jest genialne.
Robi się je w miarę szybko, bo jest bez pieczenia, wygląda cudnie i smakuje świetnie. Dla mnie było minimalnie za słodkie, dlatego kiedyś spróbuję je wykonać bez dmuchanej pszenicy a z ryżem preparowanym :-) co z tego wyjdzie nie wiem, na razie polecam trzymać się przepisu, bo ciasto mimo słodyczy jest rewelacyjne i trudno poprzestać na jednym kawałku.
Zaczynamy
SKŁADNIKI
*PRZEPIS NA KWADRATOWĄ BLASZKĘ 24x24cm
-1 duża paczka słonych krakersów 180g
-2 białe czekolady po 100g każda czyli 200g czekolady białej dobrej jakości
-2 czekolady mleczne po 100g każda czyli 200g czekolady mlecznej dobrej jakości
-1 łyżka kakao
-500ml śmietany 30%
-250g serka mascarpone
-2,5 szklanki pszenicy w miodzie dmuchanej
Dno blaszki wykładamy krakersami.
Czekoladę białą roztapiany w metalowej misce nad kąpielą wodną.
Studzimy czekoladę.
250ml śmietany 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cały serek mascarpone-miksujemy.
Do całości dodajemy ZIMNĄ czekoladę, dodajemy troszkę i miksujemy i znów troszkę i miksujemy.
Do masy dodajemy 2 szklanki pszenicy i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i dajemy na nią drugą warstwę krakersów.
Czekoladę mleczną roztapiamy nad kąpielą wodną i studzimy.
250ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę kakao oraz zimną czekoladę.
Masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i posypujemy pszenicą dmuchaną.
Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
Jest rewelacyjne, pięknie się kroi.
Polecam serdecznie, to ciacho to bajka :-)
SMACZNEGO!!!
cudowne, robiłam polecam-pycha
OdpowiedzUsuńSuper bardzo się cieszę :)
Usuńczy można dodać ryż preparowany?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńA ja robiłam zamiast krakersów herbatniki petit i są super. Nie wiem czy bym się odważyła na krakersy.
OdpowiedzUsuńOwszem w iryginalnym przepisie sa herbatniki jednak jest to ciasto dosc slodkie dlatego zdecydowalam sie na krakersy,które ta slodycz troszke zlagodza :) ciasto bardzo mi smakowalo z krakersami,ale wiadomo w kuchni wszelkie modyfikacje sa dozwolone wiec mozżna dać herbatniki :) pozdrawiam cieplutko :)
UsuńJa natomiast do wszystkich tego rodzaju ciast daje krakersy solone lajkonika i nie odważyłabym sie na nic innego z obawy że zepsujue smak ;)
OdpowiedzUsuńmożna dać krakersy, można herbatniki, ja polecam krakersy, bo ciasto jest dość słodkie więc troszkę słoności nie zaszkodzi.
UsuńA ja robiłam i mi nie wychodzi, po dodaniu Zimnej czekolady waży sie śmietana! i pytanie dlaczego skoro robie zgodnie z przepisem?
OdpowiedzUsuńKurcze :( sama chcialabym to wiedzieć . nie powinno tak się dziać. Albo czekolada jest złej jakości albo jest za szybko dodawana albo jest zbyt zimna. innej przyczyny nie ma. Mi zawsze ta masa wychodzi i nic się nie warzy.
OdpowiedzUsuńJa dodałam malymi partiami gorąca czekoladę i też wyszło
UsuńA ja dziś zrobiłam te ciasto hehe <3
OdpowiedzUsuńsuper :) hehe <3
Usuń