.

.

wtorek, 6 września 2016

ciasto Delicjusz, z orzechami

Witam Kochani :-)

Jako, że w powietrzu czuć już jesień, dni stają się coraz krótsze, pora na jesienne przysmaki, a mianowicie dania z np orzechami :-)

Jakiś czas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-)

Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-)   oryginalny przepis pochodzi stąd klik


Ciasto jest rewelacyjne

Zaczynamy

SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę   22x35

Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25   (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach)


BISZKOPT



-6 jajek       (4 jajka)
-3/4 szkl cukru (0,5 szkl cukru)
-8 łyżek oleju rzepak.  (6 łyżek oleju rzepakowego)
-2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej)
-2 łyżki kakao  (1,5 łyżki kakao)


PONCZ

-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżka cukru
-3/4 szkl wody 

MASA BUDYNIOWA

2 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru ,  (2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru)
-pół kostki margaryny 125g , (2 łyżki margaryny)
-6 łyżek cukru, (4 łyżki cukru)
-4 szkl mleka,  (3 szkl mleka)
-1 łyżka mąki,  (do blaszki 25x25 nie dajemy mąki)

KREM ORZECHOWY

-300ml mleka , (200ml mleka)       
-300g zmielonych orzechów włoskich, (200g zmielonych orzechów włoskich)
-300g masła ,(200g masła)
-3/4 szkl cukru pudru, (0,5 szkl cukru pudru)

DODATKOWO 

powidła śliwkowe, najlepiej domowe kwaskowe



Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

BISZKOPT


Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej. 




Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni-do suchego patyczka.


Biszkopt studzimy i przecinamy na dwa blaty.

Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Ponczujemy pierwszy blat.
Następnie smarujemy go cienką warstwą powideł.


MASA BUDYNIOWA
Do garnka wlewamy mleko, z czego 0,5 szklanki zostawiamy i rozrabiamy w nim składniki.
Do mleka dodajemy margarynę. 

Wymieszane składniki wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń, następnie wylewamy gorący budyń na biszkopt. 


Przykrywamy drugim spodem. ponczujemy go i studzimy.


MASA ORZECHOWA

Orzechy włoskie mielimy. (warto odłożyć garść orzechów do posypania ciasta)


Do garnka dajemy mleko i orzechy, całość gotujemy, aż do redukcji mleka.
Masę należy mieszać aby się nie przypaliła. Najlepiej robić ją w aluminiowym garnku.


Gdy masa zgęstnieje studzimy są.

Miękkie masło wraz z cukrem pudrem ubijamy na puch, dodajemy masę orzechową. 
masę wykładamy na ostudzone ciasto. 



Posypujemy je orzechami i wsadzamy do lodówki na całą noc.

I gotowe :-)

Ciasto pięknie się kroi i jest pyszne :-)






Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.

1 komentarz: