.

.

czwartek, 22 września 2016

tort kakaowo-śmietankowy :-)

Witam Kochani

z okazji pierwszego dnia jesieni mam dla Was pyszny i bardzo łatwy torcik.

Łączy on w sobie smak śmietankowej masy, kakaowego biszkopta nasączonego ponczem z dodatkiem kawy, oraz lekką kwaskowość powideł.
Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje.

Polecam



SKŁADNIKI


przepis na małą tortownicę o średnicy 18-20cm


BISZKOPT


-4 jajka

-5 łyżek cukru
-4 łyżki mąki
-1,5 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA


-2 i 1/3  szklanki mleka

-1 budyń śmietankowy
-4 łyżki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 łyżka mąki pszennej
-3 żółtka
-150g masła lub margaryny

PONCZ (opcjonalnie)

-0,5 szklanki wody
-1 ,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
-0,5 łyżki cukru
-2-3 łyżki wódki

DODATKOWO


-300g śmietany 36% 

-1 łyżka kakao
-2 łyżki cukru pudru
-2 -3 łyżki powideł kwaskowych
-czekolada do dekoracji


Przygotowanie tortu rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę.


2 szklanki mleka wlewamy do garnka, w osobnej misce miksujemy żółtka,mąkę, cukier, cukier wanil, 1/3 szkl mleka 



Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia, studzimy.



Biszkopt


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka, miksujemy.


Następnie przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia.

Miksujemy

Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. 

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy.
Zimny przecinamy na trzy blaty.


Wracamy do przygotowania masy.


Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu-masa gotowa.


Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno z kakao i cukrem pudrem.



SKŁADANIE TORTU


Pierwszy blat ponczujemy, smarujemy cienko powidłami, nakładamy masę, następnie drugi blat-ponczujemy, smarujemy cienko powidłami i dajemy masę-trzeci blat ponczujemy 






Cały tort smarujemy śmietaną 36% boki obtaczamy startą czekoladą.




Dekorujemy według własnego uznania :-)








Niestety nie mogę Wam pokazać tortu po przekrojeniu, ponieważ robiłam go na prezent, jednak osoba nim obdarowana była zachwycona :-) Także tego...polecam :P



Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miły komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń