.

.

środa, 28 września 2016

Ciasto Kawosz- z kawową pianką i kremem- bez pieczenia-pyszne :-)


Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia.

Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy.

Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. 
Polecam serdecznie :-) 

przepis na blaszkę 25x25cm
KAWOWA PIANKA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie  łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
-łyżka kakao

KREM

-litr mleka 
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny


DODATKOWO

-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g 
-troszkę czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno  do zgęstnienia. 

Studzimy.

Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.




blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę  herbatników. 




PIANKA

kawę, czekoladę, kakao dajemy do garnka, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając do rozpuszczenia czekolady i kawy. Musi się to zagotować.


Następnie studzimy jak będzie zimne wsadzamy na 15 minuty do lodówki.

Do zimnej mieszaniny dodajemy 2 śnieżki i miksujemy do  lekkiego zgęstnienia.






Następnie w 0,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, i mieszamy do momentu aż żelatyna będzie zimna. Musimy ciągle mieszać, żeby się nie zsiadła w szklance. Można też dać szklankę do miseczki z zimną wodą, mieszać i dmuchać :-)

Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko 


Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę.
Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) 

Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami  i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-)

















Ciasto pięknie się kroi i jest przepyszne. Mam teraz dylemat co będę piekła na święta, zbyt dużo kandydatów :P


Polecam i życzę udanych wypieków

SMACZNEGO :-) 

23 komentarze:

  1. Z kawą i do tego bez pieczenia... Ciasto - ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie piankowe ciacha :) A z kawą, to już uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie piję kawy, ale uwielbiam jej smak w słodkościach! fajne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. Już robiłam pyszne ale do masy kawowej w zupełności wystarczy łyżka żelatyny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało, z tą żelatyną to różnie bywa, ja dałam 3 płaskie łyżki, i pianka była idealna. Ścinanie się żelatyny zależy od producenta, nie raz przejechałam się na żelatynach niektórych firm, i ciasta nadawały się do kosza, dlatego wolę dać troszkę więcej :)

      Usuń
    2. A jakiej żelatyny użyłaś tj jakiej marki?? Świetny i dokładny opis aż kusi by go przetestować��

      Usuń
  5. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, zresztą wszystkie przepisy są do wypróbowania. Jedna uwaga...za dużo jednakowych zdjęć wykonanej potrawy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko, juz wiem, że będzie 😋 pyszne, uwielbiam kawę, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest baaaardzo pyszne polecam wypróbować,nie zawiedzie się Pani :-)

      Usuń
  8. właśnie je robię, tylko mam pytanie jaką mąkę dać do budyniu? przygotowałam pszenną ale zastanawiam się czy nie ziemniaczaną...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajemy mąkę pszenną,gdyby chodziło o ziemniaczaną byłoby to napisane w przepisie :-) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Polecam każdemu, nie tylko amatorom kawy :)Jeszcze takie pytanie:żelatynę jakiej firmy poleca Pani najbardziej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się,że smakowało :) jeśli chodzi o żelatynę,ja najczęsciej używam Winiary i dr oetker

      Usuń
  10. Witam, jakie budynie dodać do masy? Śmietankowe, waniliowe czy jakieś inne?

    OdpowiedzUsuń
  11. Kawa jest świetna, jednak trzeba pamiętać aby nie przesadzać, wypłukuje magnez z naszego organizmu, co moze prowadzić do częstszych skurczów mięśni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko