Witam Kochani
dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia.
Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy.
Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda.
Polecam serdecznie :-)
przepis na blaszkę 25x25cm
KAWOWA PIANKA
-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao
KREM
-litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy
-250g masła lub margaryny
DODATKOWO
-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
-troszkę czekolady do posypania ciasta
Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.
Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.
Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.
Studzimy.
Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.
blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę herbatników.
PIANKA
kawę, czekoladę, kakao dajemy do garnka, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając do rozpuszczenia czekolady i kawy. Musi się to zagotować.
Następnie studzimy jak będzie zimne wsadzamy na 15 minuty do lodówki.
Do zimnej mieszaniny dodajemy 2 śnieżki i miksujemy do lekkiego zgęstnienia.
Następnie w 0,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, i mieszamy do momentu aż żelatyna będzie zimna. Musimy ciągle mieszać, żeby się nie zsiadła w szklance. Można też dać szklankę do miseczki z zimną wodą, mieszać i dmuchać :-)
Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko
Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę.
Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-)
Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-)
Ciasto pięknie się kroi i jest przepyszne. Mam teraz dylemat co będę piekła na święta, zbyt dużo kandydatów :P
Polecam i życzę udanych wypieków
SMACZNEGO :-)
Bardzo efektowne to ciasto!
OdpowiedzUsuńi do tego pyszne :-)
UsuńZ kawą i do tego bez pieczenia... Ciasto - ideał :)
OdpowiedzUsuńnie zaprzeczę :D uwielbiam kawowe ciacha :-)
UsuńLubie takie piankowe ciacha :) A z kawą, to już uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńja też, takie są najlepsze :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńnie piję kawy, ale uwielbiam jej smak w słodkościach! fajne ciacho
OdpowiedzUsuńdzięki :-)
UsuńJuż robiłam pyszne ale do masy kawowej w zupełności wystarczy łyżka żelatyny :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało, z tą żelatyną to różnie bywa, ja dałam 3 płaskie łyżki, i pianka była idealna. Ścinanie się żelatyny zależy od producenta, nie raz przejechałam się na żelatynach niektórych firm, i ciasta nadawały się do kosza, dlatego wolę dać troszkę więcej :)
UsuńA jakiej żelatyny użyłaś tj jakiej marki?? Świetny i dokładny opis aż kusi by go przetestować��
UsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne bez dwóch zdań :-) Pozdrawiam cieplutko
UsuńWspaniałe ciasto, zresztą wszystkie przepisy są do wypróbowania. Jedna uwaga...za dużo jednakowych zdjęć wykonanej potrawy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO matko, juz wiem, że będzie 😋 pyszne, uwielbiam kawę, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńjest baaaardzo pyszne polecam wypróbować,nie zawiedzie się Pani :-)
Usuńwłaśnie je robię, tylko mam pytanie jaką mąkę dać do budyniu? przygotowałam pszenną ale zastanawiam się czy nie ziemniaczaną...?
OdpowiedzUsuńDajemy mąkę pszenną,gdyby chodziło o ziemniaczaną byłoby to napisane w przepisie :-) Pozdrawiam
UsuńPyszne i proste w wykonaniu ciasto. Polecam każdemu, nie tylko amatorom kawy :)Jeszcze takie pytanie:żelatynę jakiej firmy poleca Pani najbardziej?
OdpowiedzUsuńcieszę się,że smakowało :) jeśli chodzi o żelatynę,ja najczęsciej używam Winiary i dr oetker
UsuńWitam, jakie budynie dodać do masy? Śmietankowe, waniliowe czy jakieś inne?
OdpowiedzUsuńśmietankowe bez cukru po 40g sztuka-już uzupełniłam
UsuńKawa jest świetna, jednak trzeba pamiętać aby nie przesadzać, wypłukuje magnez z naszego organizmu, co moze prowadzić do częstszych skurczów mięśni.
OdpowiedzUsuń