.

.

środa, 26 października 2016

Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-)

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z przepisem na najlepsze pierogi pod słońcem :-)

Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania. 
Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji. 

Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-)


Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje.

Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-)

Także zaczynamy :-)

SKŁADNIKI

CIASTO

-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-2  szklanki wrzącej  wody
-płaska łyżeczka soli
-7 łyżek oleju 


FARSZ

-3 laski białej kiełbasy  około 30-40 dag 
-2 ząbki czosnku
-1 średnia cebula
-pieprz, troszkę wegety 
-trochę masła

DODATKOWO
-1 cebula

-masło
-majeranek


FARSZ

Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę lub szatkujemy i dodatkowo siekamy.
Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek.
Mieszamy,

Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę.
Dodajemy do cebulki i czosnku. Mieszamy i chwile smażymy.
Doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą.

Studzimy.

CIASTO 

Z podanych składników zagniatamy ciasto.  Czyli do mąki dajemy olej, sól oraz wrzącą wodę-mieszamy-zrobi się coś na kształt kluchy. Zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto-po chwili zrobi się cudownie gładkie, błyszczące i elastyczne. Jak się klei -podsypujemy mąką. 
Ciasto w finalnej formie ma być miękkie, ale nie kleiste :-) Ja podczas wyrabiania dość sporo podsypuję mąką.

Blat podsypujemy mąką-wałkujemy cienko, wykrawamy koła, dajemy do środka  nie dużo farszu, sklejamy.

*ja zakupiłam sobie w sklepie gospodarstwa domowego taki przyrząd do sklejania pierogów. Podejrzewam, że większość z Was już taki posiada, dla mnie było to odkrycie :P 
dzięki temu klejenie pierogów-zwykle żmudne i monotonne szło ekspresowo :-)
Koszt około 3 zł, a wygoda nie do opisania :-) Zrobienie pierogów zajęło mi tylko 1 godzinę :-)



Gdy pierogi będą gotowe, ja swoje układałam na ściereczce, nie bezpośrednio na blacie-żeby się nie poprzyklejały.  Hehe pierogowe szaleństwo :D 





Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą-woda musi być osolona i ja dałam troszkę oleju, żeby mi się pierogi nie posklejały.

Gotujemy do momentu zagotowania i wypłynięcia.

Odcedzamy i gotowe.

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.


Pierogi polewamy masłem z cebulką oraz posypujemy majerankiem. 

I  gotowe :-)









Te pierogi są rewelacyjne. Farsz z białej kiełbasy mega pyszny :-)

Polecam i smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i zachęcam do wypróbowania :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Świetny przepis, na pewno dobrze sprawdzi się na halloweenowej imprezie dla moich znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się sprawdzi i będzie smakować :-) Udanej imprezki życzę i pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Witam serdecznie ja robie z podobnego przepisu ciasto i nie wiem gdzie robię błąd ponieważ zawsze wychodzą mi ciemne pierogi po ugotowaniu może to wina mąki może Pani ma jakiś patent

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt cienko wałkowane - tak myślę - i prześwituje farsz

      Usuń
  4. Czy ktoś robił ciasto z tego przepisu? Uważam,że proporcja wody do mąki jest za duża. Ciasto będzie za rzadkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek prosiłabym o dokładne czytanie przepisu. Jest to tzw ciasto parzone "Z podanych składników zagniatamy ciasto. Czyli do mąki dajemy olej, sól oraz wrzącą wodę-mieszamy-zrobi się coś na kształt kluchy. Zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto-po chwili zrobi się cudownie gładkie, błyszczące i elastyczne. Jak się klei -podsypujemy mąką.
      Ciasto w finalnej formie ma być miękkie, ale nie kleiste :-) Ja podczas wyrabiania dość sporo podsypuję mąką." proszę się nie bać ciasto wychodzi super :) Polecam

      Usuń
  5. Pani Kasiu, ciasto przebiło ciasto na pierogi mojej mamy i teściowej. To jakaś magia, jest mięciutkie, super się rozwałkowuje, skleja. Sama przyjemność. Teraz pierogi będą codziennie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że jest Pani zadowolona z przepisu. Tez robię pierogi tylko z niego :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko