.

.

wtorek, 20 grudnia 2016

drożdżowa choinka z powidłami i orzechami :-)

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-) 
Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) 
Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją 

Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) 

Składniki

2 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
10 dag rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego


dodatkowo

powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy 
posiekane orzechy włoskie


Przygotowanie choinki  zaczynamy od zrobienia rozczynu.

Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki  wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtko,  jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.

 Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części.
Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią.

  Wykrawamy kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy.





Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-) 

I nasza piękna choineczka gotowa :-) 













Polecam Wam taki wypiek,jest prosty,pyszny i piękny :-) Bardzo ładna ozdoba świąteczego stołu :-)





A tu przepis w wersji filmiku :-) 





Życzę udanych wypieków i Wesołych świąt :-) 

2 komentarze: