.

.

wtorek, 20 grudnia 2016

drożdżowa choinka z powidłami i orzechami :-)

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-) 
Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) 
Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją 

Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) 

Składniki

2 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
10 dag rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego


dodatkowo

powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy 
posiekane orzechy włoskie


Przygotowanie choinki  zaczynamy od zrobienia rozczynu.

Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki  wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtko,  jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.

 Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części.
Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią.

  Wykrawamy kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy.





Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-) 

I nasza piękna choineczka gotowa :-) 













Polecam Wam taki wypiek,jest prosty,pyszny i piękny :-) Bardzo ładna ozdoba świąteczego stołu :-)





A tu przepis w wersji filmiku :-) 





Życzę udanych wypieków i Wesołych świąt :-) 

5 komentarzy:

  1. U mnie taka choineczka również zagości na stole....

    OdpowiedzUsuń
  2. przepisy sa super eksperymwntuje na twoich przepiswch od kilku dni gratuluje najważniejsze że gramatura się zgadza dobrze że jaet twój blog pozdro ewa pisze z poczty syna też lubi pichcic

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie, wypróbuje na następne święta. Mega dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko