.

.

czwartek, 1 grudnia 2016

kakaowy miodownik z prażonymi orzechami i czekoladą

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Robi się je szybko, a na drugi dzień jest mięciutkie. Mimo zimna udało mi się zrobić kilka zdjęć na zewnątrz, lepiej i wyraźniej wychodzą :-) 

Zapraszam

SKŁADNIKI przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO

 3 łyżki miodu
2,5 szklanki  mąki
1,5 łyżeczki sody
3 jajka
1 czubata łyżka kakao
0,5 szklanki  cukru
125 g masła lub margaryny

KREM

3 szklanki mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła lub margaryny

POLEWA

50 g czekolady mlecznej lub deserowej
5 łyżek mleka
kawałek masła (około 2 łyżeczki)
1 płaska łyżka kakao

ORZECHY

1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru pudru
łyżka masła



CIASTO 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. |Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Dzielimy na 3 równe części,wałkujemy i dajemy do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni.






KREM 
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżkę mąki pszennej,1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru, 0,5 szkl cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego miksujemy w 0,5 szklanki mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy do zgęstnienia, studzimy.

150g masła ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń, masa ma być trochę luźna, w lodówce uzyska idealną konsystencję :-)


ORZECHY 
do garnka dajemy 2 łyżki miodu,1 łyżeczkę cukru pudru i łyżkę masła. Podgrzewamy. Gdy składniki się pomieszają dodajemy orzechy włoskie posikane na drobno. Mieszamy.

orzechy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i prażymy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 5-10 minut , wyciągamy, studzimy, zimne rozdrabniamy rękami.


POLEWA
 wszystkie składniki polewy dajemy do miski nad kąpielą wodną, mieszamy co chwilkę do połączenia się składników.

Spody ciasta smarujemy kremem

Ostatni spód tez ma być posmarowany, wstawiamy na 20 minut do lodówki.



wylewamy czekoladową polewę i posypujemy orzechami.

Wstawiamy na całą noc do lodówki, i ciasto gotowe. Rozpływa się w ustach, polecam serdecznie :-) 










A tu przepis w formie filmiku :-) 






Smacznego.

PS ciasto to piekłam na swoje imieniny :-) 
Między innymi dostałam takiego cudnego kwiatuszka :-) 


6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i polecam serdecznie, jest pyyyyszne :-)

      Usuń
  2. Mniam, ale pyszne ciacho. Wygląda jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 2,5 szkl mąki czyli szklanka ta 200g?

    OdpowiedzUsuń