Witam Kochani
Za dwa dni pożegnamy rok 2016.
Na imprezie sylwestrowej nie może zabraknąć pysznego jedzonka,dlatego dziś przychodzę do Was z super przepisem na mega pyszne danie,które może pełnić rolę przystawki lub przekąski :-)
mowa o krokietach ziemniaczanych nadziewanych serem żółtym oraz szynką. można podawać je z ketchupem lub dowolnym sosem albo po prostu same :-)
Polecam bo są przepyszne :-)
SKŁADNIKI
(z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych krokietów)
600g ugotowanych i zmielonych lub przepuszczonych przez praskę ziemniaków
szczypta soli
pieprz
troszkę vegety do smaku lub wybranych ziół-mogą być np prowansalskie lub majeranek
1 jajko
3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
100g dowolnej szynki
100g żółtego sera
panierka
1 jajko
trochę wody
sól
pieprz
mąka pszenna 2-3 łyżki
bułka tarta
do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki.
Szynkę i ser kroimy na kawałki.
Urywamy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy na niego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek
Tak robimy z całym ciastem.
Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej. Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-)
Polecam bo takie krokieciki są przepyszne,chrupiące i wypełnione super ciągnącym się serem z szyneczką :-)
SMACZNEGO :-) i udanego Sylwestra :-)
pyszności
OdpowiedzUsuńnawet bardzo :-)
UsuńWspaniały blog i fantastyczne jedzonko. Z miłą chęcią będę korzystała z przepisów i raczyła nimi mojego Narzeczonego. :-) Betty z pewnością nie ma lekko, takie zapachy na okrągło w domu, ślinka cieknie. :-)
OdpowiedzUsuń:-) podrawiam
UsuńA czy można by je upiec?
OdpowiedzUsuńoczywiście :) można upiec w piekarniku na złoty kolor :)
Usuń