.

.

piątek, 17 marca 2017

Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku)

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto Latte Macchiato. Jedno z moich ukochanych ciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek, mleko w proszku i kawa :-) Czyż może być coś lepszego? 

Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem i kawą. Polecam bo warto :-) 



SKŁADNIKI 

*przepis na blaszkę 25x25cm

BISZKOPT

-5 jajek
-0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

-250g masła lub  margaryny
-0,5 szkl cukru pudru
-400g serka homogenizowanego waniliowego
-2 szklanki mleka w proszku pełnego

PONCZ

-0,5 szkl wody
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki wódki lub rumu

DODATKOWO

-opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g


Biszkopt

Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą.

Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.



PONCZ

składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia kawy.

KREM

Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy.

Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników.



SKŁADANIE CIASTA

Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy.

Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty.



Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy resztę masy.  Na koniec dajemy znów warstwę naponczowanych biszkoptów. Ciasto na koniec posypujemy kakao. 




Wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :-)








Jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, a krem z dodatkiem mleka w proszku-pyszny :-)Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.  Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków. 

10 komentarzy:

  1. Czy te biszkopty na wierzchu nie będą suche ?? może to zalać galaretką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty na górze jak również te w środku są napoczowane,więc absolutnie nie są suche. Nie polecam galaretki do tego ciasta-po prostu tu nie pasuje,tylko zepsułaby smak. Polecam trzymać się przepisu-ciasto wychodzi wspaniałe :-)

      Usuń
  2. Cieszę się :-) Ciasto jest rewelacyjne-kawa,mleko w proszku,serek-czyż może być coś lepszego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze dokładnie czytać przepis. wszystko jest podane :) 25x25 cm

      Usuń
  4. jakoś mało tej mąki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto bym sobie robił na każdy weekend jakbym miał czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) w takim razie życze więcej czasu na słodkie przyjemności :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Jaką ilość składników użyć na blaszkę 25x 35 ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko