.

.

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

pieczone żeberka z aromatycznej marynacie

Witam Kochani

Ostatnio było trochę słodkości dlatego dziś przychodzę do Was z mięsiwem :P 

Konkretnie chodzi o żeberka. Mam jeszcze w starym zeszycie z przepisami wspaniałą recepturę na żeberka do obiadu. Ich sekretem jest rewelacyjna marynata :-)

SKŁADNIKI

-około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych
-sól
-pieprz

MARYNATA

-5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny
-3 łyżki miodu
-3 łyżki musztardy
-3 średnie ząbki czosnku 
-125 ml oleju rzepakowego
-łyżeczka ziół prowansalskich
-płaska łyżeczka słodkiej papryki
-sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

-1 cebula


Żeberka kroimy na kawałki i lekko solimy i posypujemy pieprzem.



Następnie w osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy  by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, dodajemy ketchup, olej, zioła,  paprykę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie żeberka przekładamy do dużej miski i polewamy marynatą, obtaczamy każdy kawałek dokładnie w marynacie, całość posypujemy pokrojoną cebulą.  Miskę przykrywamy i wsadzamy na noc lub kilka godzin do lodówki. 

Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pokrojoną cebulką i pieczemy pod przykryciem najpierw 45 minut w temperaturze 160 stopni, potem 45 minut w temperaturze 180 stopni.
I gotowe :-)





Takie żeberka są rewelacyjne, z powodzeniem można je też piec na grillu.

Idealne do obiadu.

Polecam i życzę smacznego :-) 

1 komentarz: