Ostatnio było trochę słodkości dlatego dziś przychodzę do Was z mięsiwem :P
Konkretnie chodzi o żeberka. Mam jeszcze w starym zeszycie z przepisami wspaniałą recepturę na żeberka do obiadu. Ich sekretem jest rewelacyjna marynata :-)
SKŁADNIKI
-około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych
-sól
-pieprz
MARYNATA
-5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny
-3 łyżki miodu
-3 łyżki musztardy
-3 średnie ząbki czosnku
-125 ml oleju rzepakowego
-łyżeczka ziół prowansalskich
-płaska łyżeczka słodkiej papryki
-sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
-1 cebula
Żeberka kroimy na kawałki i lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Następnie w osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, dodajemy ketchup, olej, zioła, paprykę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie żeberka przekładamy do dużej miski i polewamy marynatą, obtaczamy każdy kawałek dokładnie w marynacie, całość posypujemy pokrojoną cebulą. Miskę przykrywamy i wsadzamy na noc lub kilka godzin do lodówki.
Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pokrojoną cebulką i pieczemy pod przykryciem najpierw 45 minut w temperaturze 160 stopni, potem 45 minut w temperaturze 180 stopni.
I gotowe :-)
Takie żeberka są rewelacyjne, z powodzeniem można je też piec na grillu.
Idealne do obiadu.
Polecam i życzę smacznego :-)
wyglądają mega pysznie :-)
OdpowiedzUsuń