.

.

środa, 5 kwietnia 2017

pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini)


Wielkanoc już tuż tuż, powoli przygotowuję chlebowe koszyczki, które będę wypełniała pierniczkami :-)
Fajna ozdoba, jak będą gotowe, pokażę na blogu efekt :-)

A na razie zapraszam na pyszna przekąskę, lub danie główne. Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini.
Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze. 

Zapraszam i polecam, bo są rewelacyjne :-) 


CIASTO

1 szklanka mleka (250ml)
1 szklanka wody (250ml)
50g masła lub  margaryny
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)

PANIERKA

2 jajka
sól, pieprz
bułka tarta

i olej do smażenia

FARSZ 1 

100g sera żółtego
zioła prowansalskie
100g dowolnej szynki

FARSZ 2

200g pieczarek
1 mała cebula
mały ząbek czosnku
łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku



CIASTO

Wodę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę oraz sól-zagotowujemy. Do gotującej się wody z mlekiem dodajemy mąkę i mieszamy do zgęstnienia (robimy jak ciasto parzone)


Studzimy. Wystudzone ciasto podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy tak by stało się gładkie i elastyczne.

FARSZ 1

Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe paseczki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi.

FARSZ 2 

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy.
Doprawiamy i gotowe :-)



Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi. 


Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej.



Smażymy na złoty kolor.
Można podawać z ketchupem lub dowolnym sosem albo soute :-)








Polecam pierożki sofficini są przepyszne, bardzo sycące, łatwe w przygotowaniu.

Smacznego :-) 
PS

Polecam Wam fajną promocję Winiary :-)
Przy zakupach za minimum 10 zł w wybranych salonach Kolporter 
można odebrać za darmo piękne deski do krojenia :-)
Ja sobie odebrałam dwie :-) W Krakowie m1 są dostępnie :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz