.

.

sobota, 29 kwietnia 2017

Pyszne ciasto Snickers bez pieczenia z mlekiem w proszku :-)

Witam kochani tego słonecznego aczkolwiek zimnego dnia ;-)

dziś będzie szybko i konkretnie ale za to baaardzo pysznie ;-)
Jako że zaczął się weekend majowy mam dla was propozycje ciasta bardzo łatwego, szybkiego i przepysznego.
Mowa o cieście snickers, ale bez pieczenia.
Oryginalny przepis pochodzi z tej stronki:klik

Ciasto jest wspaniałe, robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Co ważne ciasto smakuje prawie identycznie jak baton snickers, co rzadko się zdarza przy tego typu ciastach.

Uwielbiam takie ciasta-bez pieczenia, z orzechami, kajmakiem i mlekiem w proszku :-) Poezja

No ale miało być krótko więc zaczynamy:

SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

-2 opakowania herbatników kakaowych (około 60 sztuk)
-450g mleka w proszku pełnego
-250g masła
-1,5 szklanki mleka (szklanka 250ml)
-3/4 szkl cukru
-1 puszka masy kajmakowej 400g
-250g orzeszków ziemnych solonych



Mleko wraz z masłem i cukrem zagotowujemy.
Studzimy, do zimnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę.




Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 
Następnie dajemy pierwszą warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę masy mlecznej, 


przykrywamy drugą warstwą herbatników, dajemy pół masy kajmakowej, na to znów warstwę herbatników, na nią resztę masy mlecznej, znów herbatniki i resztę masy kajmakowej.



Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne, nie za długo by ich nie przypalić.


Następnie studzimy je i siekamy na drobniejsze kawałki.
Posypujemy nimi ciasto i gotowe :-)

Mówiłam,że banalne i szybkie :-)
Ciasto musi poleżeć noc w lodówce, ale następnego dnia jest rewelacyjne, pięknie wygląda, super się kroi i smakuje cudownie. 












Polecam i życzę smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Wspaniała, domowa wersja Snickersa! Mleko w proszku to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :-) Ja osobiście uwielbiam ciasta z dodatkiem mleka w proszku :-) To smakuje jak batony snickers :-) Jest pyszne polecam serdecznie i dziękuję za komentarz :-)

      Usuń
  2. Herbatniki kakaowe jakiej są firmy- nie mogę znaleźć takich prostokątnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moga być bonitki z biedronki.ja akurat kupiłam w delikatesach centrum. Na pewno Pani dostanie są dostępne w wielu sklepach.

      Usuń
  3. Mam pytanie, bo właśnie zabrałam się za robienie ciasta (mój debiut) jak rozsmarować masę kajmakową? Herbatniki nie będą się lepić do łyżki i "uciekać" :) ciasto robię dla córci do szkoły i jak mi się uda to będę Panią po rękach całować ;) dam znać jak się sprzedało na kiermaszu Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam masę kajmakową (w temp pokojowej) dać do miski i przemieszać trzepaczką lub łyżką. Stanie się luźniejsza i łatwiejsza do rozsmaorwania. Wtedy delikatnie rozprowadzamy ją po herbatnikach, można też zrobić to pędzelkiem :-) Ciasto na pewno wyjdzie, jest wspaniałe, polecam serdecznie :-)

      Usuń