SKŁADNIKI
CIASTO:
-2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej
-200g masła lub margaryny
-2,5 szklanki mąki tortowej (szklanka 250ml)
-1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 żółtka
-szczypta soli
KREM
-250g serka mascarpone
-300ml śmietany 36%
-2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-dowolne ozdoby
-kolorowe cukierki, draże imitujące jajka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-)
Foremki smarujemy tłuszczem i wyklejamy je ciastem.
Oprócz tego robimy z ciasta wałki i zwijamy na kształt litery C
będzie to rączka koszyka.
Moje powychodziły trochę za grube, ale Wasze na pewno będą ładniejsze.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Studzimy, wyciągamy z foremek.
KREM
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone.
Szprycujemy krem do babeczki, na środek układamy jajeczka, dekorujemy według uznania.
Na koniec wtykamy uchwyty i gotowe :-)
Fajne babeczki na Wielkanoc :-)
Polecam i życzę smacznego
ale śliczne, zrobię takie na świeta :-)
OdpowiedzUsuń