dziś coś szybkiego, łatwego i idealnego do kawki
Zawijane ciasto drożdżowe na bazie śmietany w masą kakaowo-orzechową :-)
Polecam
SKŁADNIKI
CIASTO
-50g drożdży świeżych
-3/4 szkl cukru (szklanka 250ml)
-3 szklanki mąki pszennej
-250 ml śmietany 18%
-łyżka cukru waniliowego
-50g masła
-2 jajka
MASA
-100g zmielonych orzechów włoskich
-2 czubate łyżki kakao
-125ml mleka
-5 łyżek cukru
Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem-czekamy aż się rozpuszczą,mieszamy.
Dodajemy śmietanę-mieszamy.
Dodajemy cukier waniliowy,jajka i mąkę, na koniec rozpuszczone zimne masło.
Zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać mąką.
Odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut.
MASA
*jest bardzo podobna do tej jaką można znaleźć w kupnych drożdżówkach z masą kakaową
Mleko, cukier i kakao dajemy do garnka i zagotowujemy.
Dodajemy orzechy-mieszamy.
Studzimy.
Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy go zimną masą.
Zwijamy jak roladę.
Następnie kroimy ją wzdłuż, zostawiając kawałek nie przekrojony.
Następnie zawijamy jak na zdjęciu.
Smarujemy jajkiem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni :-)
I gotowe :-) Mała słodkość do kawki gotowa. :-)
Po wystudzeniu ładnie się kroi
Polecam i życzę smacznego :-)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA smietana slodka czy kwasne?
OdpowiedzUsuń