.

.

wtorek, 23 maja 2017

kopiec kreta-najlepszy przepis :)

Witam kochani

dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasto.
Znane jest jednak głównie z tego, że produkowane jest w kartonikach do samodzielnego przygotowania z proszku.
Ja takich proszkowych ciast nie lubię, wolę przygotować je sama.

Mowa o cieście kopiec kreta.






Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale.
Polecam Wam mój przepis-najlepszy.
Ciasto wyjdzie rewelacyjne



SKŁADNIKI

*przepis na tortownicę 21 cm

CIASTO

-4 duże jajka
-3/4 szkl cukru   (szklanka 250ml)
-1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki ciemnego kakao
-10 łyżek wody
-10 łyżek oleju

MASA

-500ml śmietany 30-36 % 
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-50g czekolady deserowej

PONCZ

-łyżka kawy
-łyżeczka cukru
-1/3 szkl wody


DODATKOWO

-około 4-5 bananów
-sok z cytryny


Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę (mają zbieleć)



Do jajek przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.
Miksujemy.


Dodajemy wodę i olej-miksujemy.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka
 w temp 180 stopni.


Studzimy.

Gdy ciasto jest zimne ścinamy kopułkę, wycinamy środek zostawiając około 1 cm rand. ściętą część oraz wydrążone ciasto kruszymy na drobne okruszki. 





Ciasto ponczujemy, na dnie układamy banany, następnie smarujemy je sokiem z cytryny by nie ściemniały.






2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody.Mieszamy i studzimy, musi być płynna,ale zimna.
śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy posiekaną lub startą na drobno czekoladę.



Dodajemy żelatynę, miksujemy.
Wykładamy na ciasto, tak by uformował się kopiec. Obsypujemy go okruszkami.




Wstawiamy do lodówki na całą noc. 

I gotowe :-)








Pyszne,lekkie ciasto na ciepłe dni gotowe :-)
Polecam i życzę smacznego :-) 

1 komentarz: