dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasto.
Znane jest jednak głównie z tego, że produkowane jest w kartonikach do samodzielnego przygotowania z proszku.
Ja takich proszkowych ciast nie lubię, wolę przygotować je sama.
Mowa o cieście kopiec kreta.
Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale.
Polecam Wam mój przepis-najlepszy.
Ciasto wyjdzie rewelacyjne
SKŁADNIKI
*przepis na tortownicę 21 cm
CIASTO
-4 duże jajka
-3/4 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki ciemnego kakao
-10 łyżek wody
-10 łyżek oleju
MASA
-500ml śmietany 30-36 %
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-50g czekolady deserowej
PONCZ
-łyżka kawy
-łyżeczka cukru
-1/3 szkl wody
DODATKOWO
-około 4-5 bananów
-sok z cytryny
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę (mają zbieleć)
Do jajek przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.
Miksujemy.
Dodajemy wodę i olej-miksujemy.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka
w temp 180 stopni.
Studzimy.
Gdy ciasto jest zimne ścinamy kopułkę, wycinamy środek zostawiając około 1 cm rand. ściętą część oraz wydrążone ciasto kruszymy na drobne okruszki.
Ciasto ponczujemy, na dnie układamy banany, następnie smarujemy je sokiem z cytryny by nie ściemniały.
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody.Mieszamy i studzimy, musi być płynna,ale zimna.
śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy posiekaną lub startą na drobno czekoladę.
Dodajemy żelatynę, miksujemy.
Wykładamy na ciasto, tak by uformował się kopiec. Obsypujemy go okruszkami.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
I gotowe :-)
Pyszne,lekkie ciasto na ciepłe dni gotowe :-)
Polecam i życzę smacznego :-)
Pychaa!:) Kocham takie desery.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/